Prijeđi na sadržaj

Georgi Ivanov Jovčev

Izvor: Wikipedija
Monsinjor
Georgi Ivanov Jovčev
Sofijsko-plovdivski biskup
Rođen 6. svibnja 1950.
Zaređen za svećenika 9. svibnja 1976.
Zaređen za biskupa 31. srpnja 1988.
Nacionalnost Bugar
Prethodne službe naslovni biskup Lamphue[1]
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Georgi Ivanov Jovčev (Rakovski, 6. svibnja 1950.) bugarski je rimokatolički svećenik i sofijsko-plovdivski biskup.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jovčev je rođen 6. svibnja 1950. u Rakovskom, mjestu s najvišim udjelom katolika u cijeloj Bugarskoj. Završetkom gimnazije, studirao je na Poljoprivrednoj školi u Belozemu, gdje je proučavao primjenu motora s unutarnjim izgaranjem u poljoprivredi. Nakon studija, prošao je vojnu obuku i kraće vrijeme obnašao vojne dužnosti u Sofiji.

Budući da je živio u vrijeme komunističke strahovlade, potajno se pripremao za svećenićko zvanje, pomažući župnicima u Plovdivu, Rakovskom, Kalojanovom i drugim manjim župama, gdje je kao dijete vršio ministrantstku dužnost.

Nakon dugih i iscrpnih tajnih priprema, biskup Bogdan Dobranov ga je zaredio 9. svibnja 1976.[1] Studirao je bogoslovlje (teologiju) u Rimu.

Apostolskim administratorom Sofijsko-plovdivske biskupije imenovan je 6. srpnja 1988., a krajem istog mjeseca postao je biskupom te biskupije te naslovnim biskupom Lamphue, povijesne biskupije na prostoru današnje Numidije.[1]

Istaknuti je član Bugarske biskupske konferencije i Kongregacije za bogoštovlje i sakramente. Poznat je po borbi za zaštitu braka, obitelji i ljudskih prava, zbog čega je u Bugarskoj više puta bio prozivan, pa i optuživan da je surađivao s komunističkim režimom (iako su ga komunistički čelnici progonili).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c www.catholic-hierarchy.org, nepotpisano, Sofijsko-plovdivski biskup Gheorghi Ivanov Jovčev, pristupljeno 7. rujna 2016. (engl.)
  2. www.marica.bgArhivirana inačica izvorne stranice od 6. studenoga 2014. (Wayback Machine), Eвелина ЗДРАВКОВА (novinar), Георги Йовчев 25 години епископ с картонче, objavljeno 1. kolovoza 2013., pristupljeno 7. rujna 2016. (bug.)