Gheorghe Zamfir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir, (Găești, Dâmbovița, 6. travnja 1941.), rumunjski svirač panove frule. Objavio je preko 200 albuma, od kojih su 90 prodani kao zlatni ili platinasti.

Životopis[uredi | uredi kôd]

U početku je Zamfir bio zainteresiran za sviranje harmonike, ali s 14 godina započeo je studij panove frule. Školovanje je nastavio na Viskokoj glazbenoj školi u Bukureštu gdje mu je 1968. profesor bio Fănică Luca.

Zamfir je poznat po sviranju proširene verzije tradicionalne rumunjske panove frule (nai), sa 20 cjevčica na 22, 25, 28 i 30 cjevčica kako bi povećao svoj domet i izvukao do devet tonova iz svake cjevčice mijenjajući "Embouchure" (ambažura, usnik instrumenta).

Zamfira je otkrio švicarski istraživač narodne glazbe Marcel Cellier, koji je tijekom 1960-ih istraživao rumunjsku narodnu glazbu. Kroz televizijsko oglašavanje proglašen je "Zamfirom, majstorom panove frule", a narodni je instrument predstavio modernoj publici. U SAD-u su njegove reklame vrlo viđene na CNN-u 1980-ih.

U 80-ima Gheorghe Zamfir svirao je s dirigentom Jamesom Lastom i njegovim orkestrom poznatu skladbu The Lonely Shepherd koju je skladao sam Last a pjesma je postigla uspjeh diljem svijeta. Njegova se glazba čula i u filmovima Picnic at hanging rock, Bilo jednom u Americi, Karate Kid, Kill Bill.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Zamfir ima sina koji trenutno živi u Montrealu u Kanadi, a koji je također glazbenik. Zamfir trenutno živi u Bukureštu i podučava panovu frulu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]