Gilles Villeneuve

Izvor: Wikipedija
Gilles Villeneuve
Državljanstvo kanadsko
Karijera u Formuli 1
Aktivne godine 1977.1982.
Momčad(i) McLaren, Ferrari
Utrke 68 (67 startova)
Prvenstva 0
Pobjede 6
Podiji 13
Prvo startno mjesto 2
Bodovi u karijeri 101 (107)
Najbrži krugovi 8
Prva utrka 1977. Velika nagrada Velike Britanije
Prva pobjeda 1978. Velika nagrada Kanade
Posljednja pobjeda 1981. Velika nagrada Španjolske
Posljednja utrka 1982. Velika nagrada Belgije

Gilles Villeneuve (Berthierville, 18. siječnja 1950.Leuven, 8. svibnja 1982.), kanadski automobilist, jedan od najvećih vozača u povijesti Formule 1.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Gilles Villeneuve je rođen 1950. godine u Richeliu, malom gradu u provinciji Quebec. Svoju profesionalnu karijeru vozača utrka počeo je u lokalnim utrkama popularnim snowmobilima. Idući korak je bila Atlantic formula gdje je također bio vrlo uspješan. Svoj debitantski nastup u Formuli 1, oktanskom cirkusu, zabilježio je 1977. godine za momčad Mclaren-a u Velikoj Britaniji na popularnoj stazi Silverstone. Nakon debitantske sezone, 1978. godine potpisao je ugovor za Ferrari te je do kraja svoje karijere, odnosno smrti vozio za Ferrari. U svojoj karijeri ostvario je 6 pobjeda te je gotovo postao svjetski prvak 1979. kada mu je nedostajalo 5 bodova da bude bolji od suvozača u Ferrariju Jodya Schecktera. 1981. godine u Ferrari je stigao Didier Pironi.

Pogibija 1982. godine[uredi | uredi kôd]

U sezoni 1982. u Ferrariju je zbog rivalstva između pridošlog Pironija i Villeneuva došlo do nesuglasica koje su najviše prouzrokovane Pironijevim nepoštivanjem pravila momčadi na utrci u Imoli. Taj sukob utjecao je na Villeneuva koji se sada želio dokazati kao bolji vozač. Dva tjedna kasnije Villeneuve pogiba u stravičnoj nesreći u belgijskom Zolderu. Pri brzini od gotovo 230 km/h dolazi do kontakta između bolida Gillesa Villeneuva i Jochena Massa te kao posljedica kontakta Ferrari biva lansiran u zrak te nakon 100 metara prednjim dijelom udara u zemlju. Udarac je bio toliko strašan da je doslovno "prepolovio" Ferrari Gillesa Villeneuva koji je preminuo dva sata kasnije u bolnici.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Gilles Villeneuve koji govori o vozaču Formule 1 treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.