Glavoč mrkulj

Izvor: Wikipedija
Glavoč mrkulj
Glavoč mrkulj
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Actinopterygii
Red:Gobiiformes
Porodica:Gobiidae
Rod:Gobius
Vrsta:G. paganellus
Dvojno ime
Gobius paganellus
Linnaeus, 1758
Sinonimi
Bathygobius paganellus
Gobius albosignatus
Gobius bicolor
Gobius capito
Gobius capitonellus
Gobius niger
Gobius punctipinnis
Baze podataka

Glavoč mrkulj (lat. Gobius paganellus) riba je iz porodice glavoča (lat. Gobiidae). Kod nas se još naziva i glavoč/glamac kamenjar, porupnjak, noćar, noćnjaš,... Ima izduženo tijelo, široku tupo zaobljenu glavu i debele usne, te velike izbuljene bočno i naprijed okrenute oči. Iznad nosnica ima male izrasline, kojih na svakoj strani može biti 5-6 (izgledaju kao da su jedna). Ima podijeljenu leđnu peraju na dva dijela, a repna peraja mu je zaobljena. Boja tijela mu je u nijansama smeđe, koja može varirati od svijetlo smeđe, preko ljubičasto smeđe, pa čak do tamno smeđe koja se približava crnoj. Vrh prve leđne peraje i bočnih peraja mu se po boji razlikuje od ostatka peraja, naime, bočne peraje imaju vrh mnogo svjetliji od ostatka peraje, skoro bijel, a vrh prve leđne peraje ima žućkastu ili kod većih jedinki narančastu liniju.[1] Mrkulj živi na kamenitom dnu koje je obraslo travom i algama, na malim dubinama, do nekih 15 m, a preferira zatvorenije uvale sa slabijim protokom morske vode. I kod ove vrste mužjak čuva jajašca, a prilikom čuvanja poprima sve tamniju boju. Vrijeme izlijeganja jajašaca je oko 19 dana, što ovisi o temperaturi. Naraste do 12 cm, a hrani se manjim ribama, glavonošcima, crvima, račićima,...Živi oko 10 godina, a osim u moru, mrkulj rado obitava i u bočatim vodama, a ponekad uđe i u potpuno slatku vodu. Hrani se i danju i noću, iako je aktivniji po noći.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Glavoč mrkulj se u prirodi zna križati s glavočem pločarom (lat. Gobius cobitis), a križanci redovito nasljeđuju osobinu rasta po pločaru, naime narastu dosta veći od mrkulja.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Glavoč mrkulj živi u Atlantiku od zapada Škotske pa sve do Senegala. Osim na Atlantiku, obitava i u Sredozemnom moru i Crnom moru. Vjerojatno je kroz Sueski kanal ušao u Crveno more, pa danas i tu obitava.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (hrv.) Glavoči[neaktivna poveznica] (riblje-oko.hr)
  2. (engl.) Rock goby (fishbase.org)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Gobius paganellus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gobius paganellus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Gobius paganellus