Glog

Izvor: Wikipedija
Glog
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Rosales
Porodica:Rosaceae
Potporodica:Amygdaloideae
Tribus:Maleae
Podtribus:Mespilinae
Rod:Crataegus
L.
Porodica
vidi tekst
Baze podataka

Glog (lat. Crataegus), velik i brojni rod iz porodice ružovki koji obuhvaća 380 priznatih vrsta[1] grmova i niskih stabala, koji narastu najviše do 15 metara.

Rastu samoniklo po rubovima šuma i polja, i u ravničarskim i u planinskim krajevima. Plod mu je crvena bobica (gloginja) koja dozrijeva u rujnu ili listopadu, jestiva je, i koristi se za izradu malrmelada, želea i kompota.

Opći opis[uredi | uredi kôd]

Glog, (rod Crataegus), veliki je rod trnovitog grmlja ili malog drveća iz porodice ruža (Rosaceae), porijeklom iz sjevernog umjerenog pojasa. Mnoge su vrste uobičajene za Sjevernu Ameriku, a brojne kultivirane sorte uzgajaju se kao ukrasi zbog svojih atraktivnih cvjetova i plodova. Glog je također prikladan za formiranje živica, a njegova kombinacija čvrstih grančica, tvrdog drva i brojnih bodlji čini ga snažnom preprekom za stoku i divlje životinje.[2]

Fizički opis[uredi | uredi kôd]

Glogovi su listopadne biljke s jednostavnim listovima koji su obično nazubljeni ili režnjeviti. Bijele ili ružičaste cvjetove, obično u grozdovima, prate male jabučaste jabuke koje se kreću od crvene do narančaste do plave ili crne. Plodovi se razlikuju po okusu i teksturi, ali su jestivi i ponekad se koriste u biljnoj medicini. Neke vrste karakterizira horizontalno grananje, navika rasta za koju se smatra da povećava njihovu ukrasnu vrijednost. Vrste se lako hibridiziraju jedna s drugom, što njihovu taksonomiju čini pomalo spornom.[2]

U našim krajevima poznat je bijeli (C. monogyna) i službeno još nepriznati kao posebna vrsta crveni glog (C. oxyacantha).

List i cvijet su mu ljekoviti.[3]

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

Tri vrste gloga su ugrožene ili čak kritično ugrožene,[4] to su:

ugrožene:
kritično ugrožene

Vrste[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Plant List. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. rujna 2017. Pristupljeno 31. kolovoza 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b Britannica, pristupljeno 17. ožujka 2024.
  3. plantea.com.hr/glog
  4. Global Species. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2016. Pristupljeno 31. kolovoza 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crataegus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Crataegus