Soja (biljna vrsta)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Glycine max)
Soja
Soja
Soja
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fabales
Porodica: Fabaceae
Rod: Glycine
Vrsta: G. max
Dvojno ime
Glycine max
L. Merr.

Soja (lat. Glycine max) je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti - 19,9%, ugljikohidrata - 30,2% i bjelančevina - 36,5% te vitamine A i B skupine. U prehrani i industriji upotrebljava se u raznim oblicima kao što su: sojino mlijeko, sir poznat kao tofu, brašno, ulje, umak, briketi itd.

Industrijska je biljka.

Soja je jedna od biljaka, kojima se genetički manipulira. Genetički modificirana soja koristi se u sve više proizvoda.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača genetički modificirane soje jest međunarodna korporacija Monsanto, čija je sorta Roundup Ready otporna na herbicid Roundup, koji također proizvodi Monsanto. Zbog uzgoja genetički modificirane soje, uništena su velika prostranstva šuma i travnjaka u Južnoj Americi. Pri uzgoju se koristi herbicid Roundup, koji je smrtonosan za životinje, koje žive u vodi, posebno za žabe, ali i za čovjeka. Rumunjska i Meksiko zabranili su uzgoj GMO soje, Grčka promet, a Ekvador uvoz hrane s GMO sojom.

Prema podatcima Međunarodne organizacije za poljoprivredu i prehranu (FAO), u svijetu je 2005. proizvedeno 214.347.289 tona soje.

Uzgoj genetski modificirane soje u Argentini je prvih godina znatno povećao prinose. Idućih se godina korov prilagodio genetski modificiranoj soji, što je zahtijevalo još jače otrove za te prilagođene superkorove. Velikih skokova u uzgoju soje više nije bilo, a novi jači otrovi i superkorovi uništili su ostale kulture i divlje bilje, tako da su od nekadašnje flore ostali samo GMO soja i superkorovi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Soja
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Soja
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Soja
Soja