Prijeđi na sadržaj

Godina četiriju careva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Godina četiri cara)
Podjela Carstva 69. godine
Vespazijan, konačni pobjednik

Godina četiriju careva je naziv za razdoblje građanskog rata koji se vodio u Rimu 69. godine nakon samoubojstva cara Nerona, između četiri pretendenta na postolje: Galbe, Otona, Vitelija i Vespazijana.

Nakon što se ubio posljednji predstavnik dinastije Julijevaca-Klaudijevaca, Neron, u rimskoj vojsci dolazi do komešanja i pitanja kome biti odan. Uslijedio je rat između pretendenata i njima odanih vojnih jedinica. Hispanske i galske trupe za cara su proglasile Galbu, a Senat je to potvrdio. Galba stiže u Rim, ali ne stječe naklonost senatorskog staleža, kojem je i sam pripadao. Njime postaju nezadovoljni i vojnici jer je Galba odlučio ograničiti rashode, što je dovelo do optužbe da je škrt i gramziv. Pretorijanci postaju nezadovoljni jer im Galba nije isplatio novac koji im je obećao ako ga podupru.

Legionarske trupe iz Gornje Germanije proglasile su za cara svog legata Vitelija, a istovremeno su u Rimu pretorijanci carem proglasili Otona. Oton je proglašen carem nakon što je Galba ubijen na Forumu. Otona za cara priznaju dunavske i istočne provincije, dok to ne čine trupe u Germaniji, Galiji i Britaniji koje su ostale vjerne Viteliju. Vitelije okuplja vojsku, polazi na Italiju i u bitci kod današnje Cremone pobjeđuje Otona, koji čini samoubojstvo. Otonova vojska prelazi na stranu Viteliju, a u Rimu Senat proglašava Vitelija za cara.

Legije na Dunavu i Istoku za cara izabiru Vespazijana, zapovjednika vojske u Judeji. Zapovjednik panonskih legija Antonije Prim nanosi poraz Viteliju i njegovoj vojsci u drugoj bitci kod Bedriaka, današnje Cremone. Nakon što je porazio Vitelijeve trupe polazi na Rim gdje su se vodile borbe između Vespazijanovih i Vitelijevih pristalica. Antonije Prim u jurišu zauzima Rim, ubija Vitelija te pljačka i pali ionako već spaljeni Rim. Krajem 69. Senat je za cara potvrdio Vespazijana koji će se učvrstiti na prijestolju.


Car Vladao od Vladao do
Galba 6. mj. 68. 15. siječnja 69.
Oton 15. siječnja 69. 16. travnja 69.
Vitelije 2. siječnja 69. 22. prosinca 69.
Vespazijan 1. srpnja 69. 23. lipnja 79.Vidi još[uredi | uredi kôd]