Prijeđi na sadržaj

Golub uhan

Izvor: Wikipedija
Golub uhan
Golub uhan
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Chondrichthyes
Podrazred:Elasmobranchii
Nadred:Batoidea
Red:Myliobatiformes
Porodica:Mobulidae
Rod:Mobula
Vrsta:M. mobular
Dvojno ime
Mobula mobular
Bonnaterre, 1788
Sinonimi
Aodon cornu
Apterurus fabroni
Cephaloptera giorna
Cephaloptera tatraniana
Cephalopterus edentula
Cephalopterus giornae
Cephalopterus massena
Dicerobatis giornae
Manta mobular
Mobula auriculata
Mobula diabolus
Raia fabroniana
Raia mobular
Raja cephaloptera
Raja diabolus
Raja giorna
Squalus edentulus
Baze podataka

Golub uhan (lat. Mobula mobular) vrsta je ribe iz reda golubovki (lat. Myliobatiformes), porodice Mobulidae. Alternativni naziv za ovu vrstu je morski vrag. Prema IUCN-ovim procjenama vrsta je u posljednje 3 generacije (38 godina) doživjela pad broja jedinki od 50 do 79% te je klasificirana kao ugrožena.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Golub uhan može narasti do 520 cm duljine i 300 kg[2] težine čime spada među najveće ribe Jadrana. Spada u istu potporodicu kao i mante (lat. Mobula birostris), jedne od najvećih riba. Hrani se malim pelagijskim račićima i ribicama. Tamne je boje leđa, a vrlo svijetlog, skoro bijelog trbuha. Krila mu završavaju oštro, a ime je dobio po karakterističnim nastavcima koji rastu iz glave i podsjećaju na rogove ili velike uši. Ima dugačak, tanak rep, a blizu baze repa je smještena nazubljena bodlja. Bodlja je manjih dimenzija, a na bazi bodlje i njenom uzdužnom žlijebu se nalaze otrovne žlijezde.[3]

Imaju po jedno mladunče u prosjeku svakih 1-3 godine.[1]

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Golub uhan je riba koja prebiva u istočnom dijelu Atlantika, od Senegala do Irske, uključujući i područja oko Kanara i Azora. Prisutni su i po cijelom Mediteranu, a ponekad zalutaju i u Sjeverno more i sjeverni dio Atlantika. Postoje i izvješća o prisutnosti oko obala Indije.[4] Uhan je relativno česta riba u Jadranskom moru, a živi najčešće na otvorenom moru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Kwang-Ming Liu, Rodrigo Barreto (Centro de Pesquisa e Conservação da Biodiversidade Marinha do Sudeste e Sul (CEPSUL/ICMBio)), Atlanta Katelyn Herman (Georgia Aquarium, Daniel Fernando, Evgeny Romanov, Queensland Cassandra Rigby (James Cook University. 20. studenoga 2018. IUCN Red List of Threatened Species: Mobula mobular. Pristupljeno 18. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. (hrv.) Otrovne ražolike ribeArhivirana inačica izvorne stranice od 17. ožujka 2008. (Wayback Machine) (riblje-oko.hr)
  3. (hrv.) Golub uhanArhivirana inačica izvorne stranice od 26. lipnja 2007. (Wayback Machine) (medri.hr)
  4. (engl.) Devil fish (fishbase.org)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]