Goračevke

Izvor: Wikipedija
Goračevke
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Malpighiales
Porodica:Hypericaceae
Juss.
Rodovi
vidi tekst
Baze podataka

Goračevke (pljuskavičevke, kantarionovke; lat. Hypericaceae nom. cons.), biljna porodica koja se sastoji od devet priznatih rodova.

Porodica obuhvaća ukupno 574 priznate vrste,[1] od kojih čak 458 najvažnijem rodu pljuskavica (Hypericum) po kojem je dobila ime. Pet vrsta zabilježeno je kao ugroženo, a jedna je invazivna. Ove ugrožene vrste su Vismia jefensis, Vismia pauciflora, Hypericum asplundii, Hypericum hartwegii (kritično ugrožena) i Hypericum prietoi.[2]

Ljekovita vrsta, kantarion raste po livadama i poljima, zlatnožutih je cvjetova, karakterističnog mirisa i gorkog okusa, a cvate od lipnja do rujna. Crveno ulje kantariona koristi se i u fitoaromaterapiji, a boju mu daje hipericin, koji kao i pseudohipericin pokazuju antivirusno aktivnost. Važan sastojak je i Hiperforin koji je aktivan protiv zlatnog stafilokoka (Staphylococcus aureu), a ima ga također u gospinoj travi.

Rodovi[uredi | uredi kôd]

 1. Tribus Vismieae Choisy
  1. Vismia Vand.
  2. Harungana Lam.
  3. Psorospermum Spach
 2. Tribus Hypericeae' Choisy
  1. Hypericum Tourn. ex L.
  2. Triadenum Raf.
 3. Tribus Cratoxyleae Benth. & Hook. f.
  1. Cratoxylum Blume
  2. Eliea Cambess.

Sinonimi[uredi | uredi kôd]

 1. Santomasia N.Robson, sinonim od Hypericum Tourn. ex L.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. The Plant List: Hypericaceae
 2. Global Species: Hypericaceae. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. travnja 2016. Pristupljeno 21. svibnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)