Goran Slavkovski

Izvor: Wikipedija
Goran Slavkovski
Država Sjeverna Makedonija
Osobni podatci
Puno ime Goran Slavkovski
Nadimak "Ibrahimović II", "Gogo"
Rođenje 8. travnja 1989.
Skrävlinge
Visina 191 cm
Pozicija napadač
Igračka karijera*
Godina Klub Nast. (gol.)
2005.2009.
2008.
2010.
2011.
2013.
Inter Milano
Sheffield United (posudba)
Bochum II
Limhamn Bunkeflo
KSF Makedonija
1 (0)
0 (0)
8 (1)
5 (0)
Bilješke
* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
zadnji su put ažurirani 14. veljače 2016.
** Godine u reprezentaciji: prvi nastup – zadnji/posljednji nastup.
Portal o životopisima
Portal o športu

Goran Slavkovski (Skrävlinge, 8. travnja 1989.) švedsko-makedonski nogometaš. Zbog njegove građe i stila igre, čime uvelike podsjeća na Zlatana Ibrahimovića, dobio je nadimak "Ibrahimović II".

Klupska karijera[uredi | uredi kôd]

Inter[uredi | uredi kôd]

Dana 7. svibnja 2006. godine, sa samo 17 godina i mjesec dana, Slavkovski je ušao u igru u 83. minuti utakmice Serie A protiv Siene, čime je postao najmlađi igrač milanskog Intera koji je nastupio u službenoj utakmici. Rekord je prethodno držao Giuseppe Bergomi, Interova legenda. Iako se trener Roberto Mancini vrlo pozitivno izrazio o budućnosti mladog nogometaša, Slavkovski nije dobio daljnje prilike za igranje u prvom sastavu, te je poslan na posudbu u Englesku.

Sheffield United[uredi | uredi kôd]

Početkom 2008. godine, u zimskom prelaznom roku, Slavkovski je bio spreman otići na posudbu u engleski Middlesbrough, ali nije prošao liječnički pregled.[1] Idućeg dana - posljednjeg dana prijelaznog roka, Inter je Slavkovskog poslao na posudbu u Sheffield United, u 2. englesku ligu. Tamo se nije uspio nametnuti, te je ostao bez nastupa za prvu momčad, nastupivši samo za Sheffieldov rezervni sastav, gdje je u 6 utakmica postigao 4 pogotka.

Hajduk[uredi | uredi kôd]

Dana 27. lipnja 2008. potpisao je petogodišnji ugovor sa splitskim Hajdukom, no on je trebao službeno stupiti na snagu uz uvjete da liječnički nalazi budu pozitivni, da ga Inter pusti besplatno, te da igrom zadovolji kriterije trenera Gorana Vučevića.[2]

Međutim, s vremenom se Slavkovski pokazao fizički iznimno nespremnim igračem, ne pokazavši pritom ni neki poseban talent, a nakon što je bez pravovaljanog ugovora nastupio na dvije pripremne utakmice, još je milanski Inter zatražio 600.000 odštete za igrača. Kako više nije smio nastupiti za splitsku momčad, pušten je natrag u Italiju.

Internacionalna karijera[uredi | uredi kôd]

Iako je prošao sve mlađe uzraste švedske reprezentacije (od U-15 do U-19 zabio je 24 gola u 33 nastupa), Slavkovski se ipak odlučio zaigrati za reprezentaciju Makedonije. Veliki utjecaj na njegovu odluku imao je makedonski premijer Nikola Gruevski, koji ga je nagovorio i dao mu dres reprezentacije s njegovim prezimenom i brojem 9.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Slavkovski Loan Move Off"
  2. "Goran Slavkovski potpisao petogodišnji ugovor s Hajdukom"
  3. "Slavkovski chooses Macedonia". Inačica izvorne stranice arhivirana 7. srpnja 2008. Pristupljeno 6. srpnja 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)