Gorno-Altajsk

Izvor: Wikipedija
Gorno-Altajsk

Gorno-Altajsk (ruski: Горно-Алтайск) je grad u Rusiji. Glavni je grad Republike Altaj (pripada Sibirskom saveznom okrugu) u južnom Sibiru, 3641 km istočno od Moskve.

Zemljopisni smještaj[uredi | uredi kôd]

Ovaj jedini grad u Altajskoj republici se nalazi u uskoj dolini Majma, u podnožju gorja Altaja, na 52°57' sjeverne zemljopisne širine i 86°06' istočne zemljopisne dužine, na sjeverozapadnom dijelu te republike.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Broj stanovnika: 53.100 (2001.)

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ruski misionari koji su stigli u dolinu 1830. godine, naišli su na malo naselje Ulala, koje se sastojalo od 19 domorodačkih i 3 ruske obitelji. Iduće godine Ulala je izabrana kao mjestu prve ruske ortodoksne misije na Altaju, i ruski doseljenici su počeli doseljavati u ovo selo.

Kada je Ojrotska autonomna oblast bila stvorena 1922., Ulala je bila njen glavni grad. 1928. godine, selo je postalo gradom, a 1932. mu je ime promijenjeno u Ojrot-Tura. 1948. godine, vlasti su konačno shvatila da domaća plemena sebe zapravo ne nazivaju Ojrotima, pa je ime upravne jedinice prepravljeno u Gornjoaltajska autonomna oblast ("Autonomna oblast gorskog kraja"), a istovremeno je i njen glavni grad dobio takvo ime.

U Gornom Altajsku ima nešto industrije, zračna luka, kazalište, sveučilište i regionalni muzej. Udaljen je 96 km od najbliže željezničke postaje koja se nalazi u Bijsku.

Vremenska zona:Moskovsko vrijeme+3

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Gorno-Altajsk
Nedovršeni članak Gorno-Altajsk koji govori o gradu u Rusiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.