Gospodari rata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Gospodar rata (njem. Kriegherr, engl. Warlord) je izraz kojim se opisuje osoba koja je osvojila ili drži vlast nad određenim teritorijem, najčešće podnacionalnom jedinicom (provincija, regija i sl.) jedne države, i to isključivo na temelju raspolaganja oružane sile u obliku sebi vjernih vojnih ili paravojnih formacija, a nad kojima ne postoji nikakav nadzor središnje vlasti.

Fenomen gospodara rata se proteže gotovo kroz cijelu pisanu povijest i kroz gotovo sve kulture, ali se najčešće pojavljuje u velikim državama ili carstvima u kojima iz raznih razloga (strana invazija, prirodna katastrofa, građanski rat, dinastički sukobi i sl.) dolazi do slabljenja ili potpunog nestanka centralne vlasti. U takvim situacijama lokalni i regionalni vojni zapovjednici preuzimaju vojnu i civilnu vlast pod parolom "uvođenja reda i zakona" i "zaštite naroda", odnosno da bi ostvarili vlastite političke ambicije koje su im u normalnim okolnostima bile van domašaja. Povijest Kine pruža brojne primjere za ovaj fenomen, uključujući i 20. stoljeće i tzv. Razdoblje gospodara rata nakon sloma dinastije Qing i stvaranja Republike Kine. Osim Kine, taj se fenomen mogao zapaziti i u Japanu u doba razdoblja Sengoku u 16. stoljeću i u Rusiji u doba građanskog rata 1918-1922.

U današnje vrijeme se izraz gospodari rata najčešće rabi za tzv. propale države kao što je Somalija, gdje jedinu djelotvornu vlast imaju razne paravojne formacije na čelu s karizmatskim pojedincima. Jedan od primjera je i Afganistan, čijim velikim dijelovima upravljaju lokalni vojni zapovjednici i političari čija je krajnja odanost centralnoj vlasti u Kabulu prilično upitna; SAD i NATO ulažu velike napore u stvaranje djelotvorne afganistanske vojske i policije upravo kako da bi pokušali riješiti taj problem.

Gospodari rata su jedan od čestih motiva, odnosno negativaca u postapokaliptičnim djelima fikcije.