Gradska vijećnica u Gračanici

Izvor: Wikipedija
Gradska vijećnica
Ulaz u Gradsku vijećnicu
Izgrađena: 1887.
Informacije
Lokacija: Gračanica

Gradska vijećnica (prvobitno Konak), zgrada je u središtu Gračanice i predstavlja jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Godine 2009. je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[1].

Povijest[uredi | uredi kôd]

Gradska vijećnica u Gračanici

Zgrada Vijećnice u Gračanici građena je u pseudomaurskom stilu. Izgrađena je kao Konak 1887. godine a u Vijećnicu adaptirana 1891. godine. Iako je arhitekt nepoznat, ova je zgrada dobar primjer stila koji je u Bosni i Hercegovini usvojen za vrijeme austrougarskog razdoblja i koji je kombinirao elemente klasičnog preporoda i preudomaurskog manira, kao i glavne moderne europske stilove s regionalnim. Elementi pseudomaurskog manira zastupljeni su na fasadama: dvoslojno bojena fasada, ulazni portal, prozori i reljefna bojena dekoracija.[2]

Zgrada novog Konaka napravljena je dolaskom austrougarske uprave na današnjem mjestu. Zgrada Gradske vijećnice u Gračanici građena je prvobitno kao Konak 1887. godine, da bi kasnije bila pretvorena u zgradu Vijećnice. Nije poznato ime graditelja. Pretpostavlja se da su je gradili isti majstori kao i zgradu Osman-kapetanove medrese u Gračanici. Elementi pseudomaurskog manira na objektu Konaka – Vijećnice u Gračanici zastupljeni su na fasadama, a u enterijeru elementi secesije.

Zgrada Vijećnice u Gračanici ima visoku ambijentalnu vrijednost u gradskom urbanom tkivu. Nalazi se u središtu grada Gračanice. Uz zgradu Vijećnice nalazi se i pripadajući park koji čini ulaznu sekvencu objekta. Do sada je zgrada Vijećnice u Gračanici više puta obnavljana. Tako 1987., 1998., 2000. i 2002. godine. Na sjevernu fasadu zapadnog krila objekta 2009. godine, naslonjen je novi objekt u funkciji gradske uprave.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vijećnica u Gračanici (PDF). Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. rujna 2017. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  2. Amir Pašić: Arhitektura Bosne i Hercegovine, Austrougarski period (1878-1918). Univerzitet u Sarajevu Filozofski fakultet Odsjek za historiju, Sarajevo. 2014. Pristupljeno 10. rujna 2017.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]