Grenlandski ledeni pokrov

Izvor: Wikipedija
Zemljovid Grenlanda s dubinama ledenog pokrova. GISP2 se odnosi na glavno mjesto Projekta Grenlandskog ledenog pokrova (GISP), gdje je uzet uzorak ledene jezgre s tri kilometra dubine.

Grenlandski ledeni pokrov ili Grenlandski ledeni štit (danski: Grønlands indlandsis, grenlandski: Sermersuaq) je ledeni pokrov na sjevernoj Zemljinoj polutci. Najveća je ledenjačka masa na njoj. Druga je po veličini na svijetu, poslije Antarktičkog ledenog pokrova. Grenlandski se prostire na visokim zemljopisnim širinama. U njemu je oko 10 % svjetskih zaliha slatke vode.[1] U literaturi ga se naziva inland ice (led u unutrašnjosti) i prema danskoj riječi inlandsis.

Površine je 1,710.000 km2 i zbog toga ga ne nazivamo ledenom kapom, nego pokrovom. Pokriva oko 80% površine Grenlanda. U dužinu se proteže do 2 400 km, a najveće je širine 1 100 km. Debljina pokrova je od dvije do tri tisuće metara na najdebljem mjestu.

Otapanje Grenlandskog pokrova je pobuđeno je globalnim zatopljenjem, a u moguće je u nekakvoj svezi s termohalinskom cirkulacijom, sjevernoatlantskom meridijanskom obrtajućom strujom, na koju utječe Hladna kaplja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Geografija.hr Ivan Čanjevac: Polarni krajevi. 8. ožujka 2007. (pristupljeno 9. studenoga 2017.)