Grigore Crainiceanu

Izvor: Wikipedija
Grigore Crainiceanu
Grigore Crainiceanu 1 (1852-1935).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. srpnja 1852.
Mjesto rođenja Bukurešt, Rumunjska
Datum smrti 1. listopada 1935.
Mjesto smrti Bukurešt, Rumunjska
Nacionalnost Flag of Romania.svg Rumunj
Opis vojnoga službovanja
Čin General divizije
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka za Transilvaniju
Vojska Flag of Romania.svg Rumunjska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 2. armija

Grigore Crainiceanu (Bukurešt, 19. srpnja 1852.Bukurešt, 1. listopada 1935.) je bio rumunjski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 2. armijom na Rumunjskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Grigore Crainiceanu rođen je 19. srpnja 1852. u Bukureštu. Nakon završetka srednje škole, pohađa vojnu školu u Iasiju. Potom pohađa Časničku školu za inženjeriju koju završava 1873. godine s činom poručnika. Školovanje nastavlja u Bruxellesu gdje mu predaje poznati konstruktor vojnih utvrda belgijski general Henri Brialmont. Od 1877. sudjeluje u rumunjskom ratu za nezavisnost. Nakon završetka rata predaje u Časničkoj školi za pješaštvo i konjicu, Topničkoj i inženjerijskoj školi, te Ratnoj akademiji u Bukureštu. Godine 1883. inicijator je izdavanja Vojnog magazina. U travnju 1907. postaje načelnikom Glavnog stožera koju dužnost obnaša do studenog 1909. kada je imenovan ministrom obrane u vladi Iona Bratianua. Te iste godine promaknut je u čin generala divizije. U svibnju 1910. postaje dopisnim, a u svibnju 1911. i punopravnim članom Rumunjske akademije.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Nakon ulaska Rumunjske u rat Crainiceanu je 26. kolovoza 1916. imenovan zapovjednikom 2. armije zamijenivši na tom mjestu Alexandrua Averescua. Zapovijedajući 2. armijom sudjeluje u Bitci u Translivaniji. Međutim, nakon što su austro-njemačke snage prešle u protuofenzivu, te zauzele Brasov, Crainiceanu je 8. listopada 1916. smijenjen s mjesta zapovjednika 2. armije.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Crainiceanu do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Preminuo je 1. listopada 1935. godine u 84. godini života u Bukureštu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(rum.) Grigore Crainiceanu na stranici Crispedia.ro[neaktivna poveznica]