Griješnica

Izvor: Wikipedija
Griješnica
Naslov izvornika
Die Sünderin
RedateljWilli Forst
ProducentRolf Meyer
Helmuth Volmer
ScenaristGerhard Menzel
Willi Forst
Glavne ulogeHildegard Knef
Gustav Fröhlich
Robert Meyn
Jochen-Wolfgang Meyn
GlazbaTheo Mackeben
SnimateljVáclav Vích
MontažaMax Brenner
DistributerDeutsche Styria Film GmbH
Godina izdanja1951.
Trajanje87 min.
Država Njemačka
Jeziknjemački
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Griješnica (njem. Die Sünderin) je kontroverzna njemačka melodrama Willi Forsta iz 1951. godine.

Film je izazvao oštre prosvjede Katoličke crkve i njemačke javnosti kako zbog kratke scene s golom Hildegard Knef, tako i zbog svoje teme o prostituciji i samoubojstvu, čime je prerastao u jedan od najvećih njemačkih filmskih skandala. Zbog filma su organizirane brojne demonstracije i zatvorena kina u brojnim njemačkim i europskim gradovima, a zbog njega su vođeni i sudski procesi. Od početka prikazivanja (kino start: 18. siječnja 1951.) film je samo u Njemačkoj vidjelo preko 7 milijuna gledatelja.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film prati sudbinu prostitutke Marine (Hildegard Knef), koja se zaljubljuje u slikara Alexandera Kleefa (Gustav Fröhlich) oboljelog od tumora na mozgu. Marina financijski pomaže neuspješnog slikara, čime se ponovno vraća prostituciji kojom se prestala baviti upoznavši Alexandera. Zajedno doživljavaju nekoliko sretnih tjedana. Kada Alexander izgubi vid, uskraćuje ga muka i na koncu ubija njega i sebe prekomjernom dozom Veronala.

Naziv filma trebao je biti "Monolog", jer lik Marine priča unatrag o svom životu. Film počinje scenom u kojoj Marina truje svog ljubavnika. Smiruje se i gledateljima počinje kazivati priču o svom životu. U zadnjoj sceni film se ponovno vraća na početak priče, te završava scenom Marininog samoubojstva.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Hildegard Knef: "Apsurdno je što se jedna zemlja koja je imala Auschwitz i takve strahote, samo nekoliko godina kasnije ponaša na takav način samo zato što se na nekoliko sekundi na platnu vidi moje golo tijelo."

Hildegard Knef: "Ja sam dobila skandal, a producenti novce."

Hildegard Knef: "U osnovi crkva je napravila ovaj skandal zbog dvostrukog samoubojstva u filmu. Uzrokovalo ih je razočaranje životom, a ne gole grudi!"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]