Guadalcanal

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Guadalcanal. Za istoimenu provinciju, pogledajte Guadalcanal (provincija).
Guadalcanal
GuadalcanalCloseup.png Zemljovid Guadalcanala
Podatci
Smještaj Tihi ocean
Otočna skupina Solomonski otoci
Koordinate 9°37′S 160°11′E
Država Flag of the Solomon Islands.svg Solomonski otoci
Glavno naselje Honiara (54.600 st.)
Površina 5.302 km2 km2
Broj stanovnika 109.382 (1999.)
Solomons Peace Memorial Park.jpg
Momorijalni park mira na otoku

Guadalcanal (Isatabu) je tropski otok u jugozapadnom dijelu Tihog oceana. Otok je otkrila španjolska ekspedicija Álvara de Mendañe 1568. godine. Naziv dolazi od Guadalcanala, sela u španjolskoj pokrajini Sevilla, Andaluzija, rodnog mjesta Pedra de Ortege Valencie, člana Mendañine ekspedicije.

Tijekom 1942. i 1943. godine Guadalcanal i okolno primorje je bilo poprište žestokih sukoba (Bitka za Guadalcanal) između japanske i američke vojske koja je na kraju izvojevala pobjedu.

Na kraju rata, Honiara, na sjevernim obalama Guadalcanala, postaje novi glavni grad protektorata Britanskih Solomonskih otoka. Honiara je i danas glavni grad samostalne države Solomonski Otoci. Guadalcanal je uglavnom prekriven tropskim prašumama. U unutrašnjosti se nalazi vuklan Mount Popomanaseu visok 2449 metra nadmorske visine,[1] najviša točka Solomonskih otoka.Guadalcanal (Isatabu) je tropski otok u jugozapadnom dijelu Tihog oceana. Otok je otkrila španjolska ekspedicija Álvara de Mendañe 1568. godine. Naziv dolazi od Guadalcanala, sela u španjolskoj pokrajini Sevilla, Andaluzija, rodnog mjesta Pedra de Ortege Valencie, člana Mendañine ekspedicije.

Tijekom 1942. i 1943. godine Guadalcanal i okolno primorje je bilo poprište žestokih sukoba (Bitka za Guadalcanal) između japanske i američke vojske koja je na kraju izvojevala pobjedu.

Na kraju rata, Honiara, na sjevernim obalama Guadalcanala, postaje novi glavni grad protektorata Britanskih Solomonskih otoka. Honiara je i danas glavni grad samostalne države Solomonski Otoci. Guadalcanal je uglavnom prekriven tropskim prašumama. U unutrašnjosti se nalazi vuklan Mount Popomanaseu visok 2449 metra nadmorske visine,[1] najviša točka Solomonskih otoka.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hammond World Travel Atlas. Union, N.J.: Hammond World Atlas Corporation, 2004. - 2005. ISBN 0-8437-1982-6; 245 str.


Solta satelite.jpg Nedovršeni članak Guadalcanal koji govori o otoku ili otočju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.