Guido Marini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Guido Marini u lutirgijskom ruhu

Msgr. Guido Marini (*31. siječnja 1969.) Rimski svećenik i ceremonijar na papinskim pontifikalnim misama. Službu magistra papinskih liturgijskih slavlja obnaša od 1. listopada 2007. nasljedivši msgr. Piera Marinia. Prije nego što je došao na funkciju papinskog ceremonijara, obnašao je službu ceremonijara u nadbiskupiji Genovi.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

2007. godine diplomirao je psihologiju komunikacije na Papinskom učilištu Salesiani, a kasnije stjeće doktorat iz kanonskog i građanskog prava na Lateranskom učilištu.

Svečenićka služba do magistra papinskih liturgijskih slavlja[uredi VE | uredi]

Za svećenika je zaređen 4. veljače 1989., a zaredio ga je nadbiskup Genove Giovanni Canestri Službe koje je obnašao nakon ređenja:

Magistar papinskih liturgijskih slavlja[uredi VE | uredi]

Marini asistira na misi inauguracije pape Franje

U govoru u siječnju 2010. godine, Marini podržava pozive u crkvi za "reformu" liturgije. On je rekao u razgovoru, "Za nekoliko godina, nekoliko glasova su čuli da se u crkvenim krugovima govori o nužnosti nove liturgijske obnove", dodajući da će novi pokret obnove biti "sposobni za rad reforme, ili radije se presele još jedan korak naprijed u razumijevanju za autentičan duh liturgije i njegove proslave. " [1]

U svibnju 2010. godine, Marini je slavio misu u bazilici Svete Marije Velike.

2015. papa Franjo je donio promjene da primanje palija za metropolite nadbiskupe veliki događaj za cijelu nadbiskupiju,a ne samo pravna i svečana stvar. Marini rekao da od 29. lipnja 2015. svečano primanje palija će se održati u gradskoj nadbiskupskoj kući, a ne u Vatikanu. [2]

Marini je dobio pohvale za povratak tradicionalnih elemenata u papinskim misama i drugim liturgijskim slavlja, te također odlučuje o korištenju misnica, dalmatika i ostalog liturgijskog ruha.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Catholicnews.com (eng.), pristupljeno 22. lipnja 2016.
  2. Radio Vatikan (eng.)], pristupljeno 22. lipnja 2016. (poveznica neaktivna)