Gwendolyn Brooks

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Gwendolyn Brooks
Sara S. Miller's 1994 Bronze Portrait Bust Of Gwendolyn Brooks.jpg
Bista Gwendolyn Brooks, djelo kiparice Sare S. Miller
Puno ime Gwendolyn Elizabeth Brooks
Rođenje 17. lipnja 1917.
Topeka, Kansas, SAD Flag of the United States.svg
Smrt 3. prosinca 2000.
Chicago, SAD Flag of the United States.svg
Književne vrste poezija, esej
Književni period 1920. - 2000.
Suprug/zi Henry Blakely
Djeca Henry, Jr. (1940.)
Nora (1951.)

Gwendolyn Brooks (Topeka, 17. lipnja 1917.- Chicago, 3. prosinca 2000.), američka pjesnikinja i esejistica, dobitnica Pulitzerove nagrade. Brooks je provela veći dio života u Chicagu, gdje je diplomirala književnost te radila kao sveučilišna profesorica.

Biografija[uredi VE | uredi]

Brooks je rođena u Kansasu. Majka joj je bila učiteljica, a otac sin odbjeglog roba iz Američkog građanskog rata. Kada je imala samo šest tjedana, obitelj se preselila u Chicago, gdje je odrasla.

Prvu zbirku pjesama Ulica u Bronzevilleu objavila je 1945. godine; u njoj najavljuje svoju životno književno zanimanje – rasni angažman bez militantnih usklika tipičnih za mlade; ona pjeva o američkim crncima u potrazi za srećom i ljudskim dostojanstvom navodeći svoje sunarodnjake da razviju vlastiti osjećaj identiteta, kulture, vrijednosti i društveni senzibilitet u smislu osjećaja pripadnosti suvremenoj američkoj civilizaciji.

Brooksova piše i o ženama usmjerujući, kasnije, svoje pjesništvo feminističkom pokretu crnkinja. Prema njenim shvaćanjima žene se razlikuju od muškaraca prema onomu što osjećaju i misle te prema načinu na koji promatraju svijet. Osim ženskoga senzibiliteta, njeno je djelo važno kao govor demokratske autorice i borbene aktivistice u traženju ljudskih prava za sve ljude.

Godine 1950. godine postala je prva crnkinja koja je dobila Pulitzerovu nagradu.

Umrla je od raka u svom domu u Chicagu 2000. godine.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]