Hérard Abraham

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hérard Abraham
38. Predsjednik Haitija
trajanje službe
10. ožujka 1990. – 13. ožujka 1990.
Prethodnik Henri Namphy
Nasljednik Ertha Pascal-Trouillot
Rođenje 28. srpnja 1940.

Abraham Herard (28. srpnja 1940.), haićanski političar i bivši predsjednik.

Nezadovoljstvo životnim prilikama na Haitiju je 1990. godine rezultiralo je općom narodnom bunom. Uvidjevši nemogućnost povratka državne kontrole u svoje ruke predsjednik Avrila bježi iz zemlje 10. ožujka 1990. godine. U svom posljednjem službenom aktu Avril prepušta državnu vlast u ruke generala i bivšeg ministra vanjskih poslova Abrahama Herarda.

Tijekom svoja tri kratka dana na vlasti ovaj general je pokušao smiriti pobunjeni narod bez upotrebe vojske koja se nalazila pod sumnjom da li bi izvršila naređenje za pucanje u nenaoružane civile. 13. ožujka 1990. godine kada postaje jasno da se nemiri ne mogu tako jednostavno smiriti Abraham podnosi ostavku prebacujući vlast u ruke predsjednice ustavnog suda radi organiziranja izbora.

Približno godinu kasnije Abraham se odlučuje na trajno napuštanje svoje zemlje u smjeru SAD-a kako bi izbjegao upite o mogućim zločinima za koje bi mogao odgovarati kao bivši general diktatora Jean-Claude Duvaliera .

Poslije američko sponzoriranog državnog udara 2004. godine Abraham postaje ministar unutrašnjih poslova Haitija. Trenutačno se nalazi na položaju ministra vanjskih poslova Haitija.