HAŠK Zrinjski

Izvor: Wikipedija
Zrinjski
Puno ime Hrvatski amaterski športski klub Zrinjski Subotica
Osnovan 1. siječnja 1932.
obnovljen rad 2011.
Igralište Stadion kraj Somborske kapije
Domaći dres
Gostujući dres

HAŠK Zrinjski je nogometni klub iz Subotice.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Osnovan je 1. siječnja 1932. u Subotici. Klupska boja je bila plavo-ljubičasta. Na fotografijama su dokumentirane majice s tankim vodoravnim prugama.

Nosio je ime JŠK Zrinjski (Jugoslavenski športski klub Zrinjski).

2011. godine je na obnoviteljskoj skupštini određeno da klupska boja bude plavo-bijela, a da zaštitnik kluba bude bl. Ivan Pavao II.[1]

Oko ovog kluba su se okupljali bački Hrvati, što je vidljivo i po izboru imena. Hrabru zamisao da se utemelji još jedan klub s hrvatskim predznakom je dao Luka Božaković. Samoodricanjem Luke Božakovića te radom Aleksandra Kopilovića, klub se našao na dobrim osnovama za daljnji rad. Upravu, članstvo i igrače se odgajalo u športskom kulturnom duhu. Izrazito je bio važan odgoj u hrvatskom nacionalnom duhu i svijesti.

JSK Zrinjski se natjecao u 2. i 1. razredu Subotičkog nogometnog podsaveza, natječući se s mjesnim rivalima Bačkom, SAND-om, Konkordijom, ŽAK-om, Jugoslavijom (fuzionirani SK Jugoslavija i SK Bunjevac), Bunjevačkim športskim klubom, Športom, Radničkim, SMTC-om, Poštarom, Bohemijom i drugima.

Unatoč velikom entuzijazmu i pristojnom broju članova, klubu su najveće prepreke bile financijske naravi. Stoga nije bio u mogućnosti učiniti što i gradski rival Bačka, priuštiti si natjecanje u Hrvatsko-slovenskoj ligi 1939./40. godine.

6. svibnja 2011. održana je obnoviteljska skupština kluba, na kojoj je klub obnovljen pod imenom Hrvatski Amaterski Športski Klub Zrinjski, boje kluba su svijetlo plava i bijela. Obnoviteljska skupština je održana u Subotici u dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo«. Prva je hrvatska udruga u Vojvodini i Srbiji, koja radi na razvitku športa, a smatra se nastavljačem tradicije JŠK Zrinjskog koji je bio utemeljen 1932. godine.[2]

Nakon reosnivanja, HAŠK Zrinjski se natječe u subotičkoj gradskoj nogometnoj ligi. Domaće igralište dijeli s nogometnim klubom iz Mirgeša, protiv koga su osvojili svoje prve bodove nakon obnove i to par forfait. Prvi susret nakon obnove su odigrali kolo prije, protiv Lokomotive iz Aleksandrova.[3]

U prvoj sezoni nakon obnove, sezoni 2011./12., natjecanje su završili na pretposljednjem mjestu.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pučka kasina 1878.Inačica izvorne stranice arhivirana 3. srpnja 2013. Z. Ifković: Osnovana prva sportska udruga s hrvatskih predznakom, 9. svibnja 2011., preuzeto 12. lipnja 2011.
  2. Hrvatska riječ[neaktivna poveznica] Zlatko Ifković: U Subotici osnovan HAŠK Zrinjski: Duh hrvatstva nije pokleknuo, 10. svibnja 2011., preuzeto 17. svibnja 2011.
  3. Hrvatska riječInačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Bela Temunović, predsjednik Zrinjskog: Mjesto nam je u sredini tablice, 13. rujna 2011.
  4. Hrvatska riječ[neaktivna poveznica] Dražen Prćić: Povijesna sezona, 13. lipnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]