HKUD Hutovo

Izvor: Wikipedija

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Hutovo" osnovano je početkom 2011. godine kao udruga koja se bavi proučavanjem i očuvanjem kulturne tradicije Hrvata južne Hercegovine.

Osnutak[uredi | uredi kôd]

Ubrzo nakon osnutka društvu pristupa veliki broj članova te se kreće s prikupljanjem podataka o starim običajima, uvježbavanjem plesova i pjesama te izradom tradicionalnih narodnih nošnji hutovskog kraja.

Društvo ubrzo ostvaruje gotovo 100 nastupa diljem BiH i Hrvatske. Najpoznatiji su po plesu lindže i biračkog kola, zatim trojanca te pletenog kola. Društvo je organizator tradicionalne manifestacije "Ivanjski Krijesovi".[1]

2012. godine u suradnji s HRT-om snimaju dokumentarac Božić u Hutovu[2] koji je na HRT-u prikazan u udarnom obiteljskom terminu na sam Božić 2012. Iste godine je organiziran veliki Božićni koncert u Neumu na kojem su kroz igrokaze i pjesmu predstavili Božićne običaje hutovskog kraja. U svibnju 2013. sudjeluju u snimanju dokumentarnog serijala Od Ivana do Neuma u kojem je televizijske postaja TV1 snimala tradicionalne plesove njihovog kraja.[3] Od važnijih sudjelovanja, još su bili na obaranju Guinnesova rekorda u masovnoj lindži na Stradunu.

Izvore[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.bljesak.info/rubrika/kultura/clanak/hutovo-najveca-proslava-blagdana-sv-ivana-na-prostorima-hercegovine/38913
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2015. Pristupljeno 17. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 17. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]