HPD Ante Bedalov

Izvor: Wikipedija

HPD Ante Bedalov je planinarsko društvo iz Kaštel Kambelovca.

Društvo su osnovali mladi ljudi iz Kaštel Kambelovca, kao sekciju PD Mosora. Najistaknutije planinarke tog vremena su bile Željka Bulog i Zlata Jurić. Društvo je dobitnik nagrade grada Kaštela za 1996. godinu.

Izgradnja planinarskih objeata[uredi | uredi kôd]

Otac pokojnog Ante Bedalova, Nenad Bedalov, počeo je s izgradnjom planinarskog skloništa na Kozjaku. Planinari su prepoznali ovu inicijativu i odazvali se na radne akcije izgradnje u velikom broju. U gradnji su sudjelovali planinari iz PD Mosora i mještani Kaštel Kambelovca. Gradnja je trajala desetak godina. Radilo se bez prestanka, iz vikenda u vikend.

Jedna od omiljenijih akcija koje su se obilježavale na domu bio je uspon žena na vrh Kozjaka koji je organiziralo društvo u suradnji s aktivom žena Kaštel Kambelovca. Uz izgradnju doma probijali su se i markirali novi planinarski putevi. Nakon nekog vremena je donesena odluka da se sekcija Ante Bedalov izdvoji iz PD Mosor i da se osnuje samostalno planinarsko društvo. Nakon toga, donesena je odluka da se sklonište Ante Bedalov napusti i da se započne s izgradnjom nove planinarske kuće - doma Pod Koludrom.

Zemlja za izgradnju doma je ustupila župe Sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu. S izgradnjom doma započelo se 15. siječnja 1992. godine, točno na dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Dom je otvoren 6. ožujka 1993., povodom Dana grada, kada je i utemeljen planinarski put Kolijevkom Hrvatske Državnosti.

Sekcije[uredi | uredi kôd]

HPD "Ante Bedalov" ima četiri sekcije (u zagradama su predsjednici sekcija):

  1. Izletnička sekcija (Renata Tadin)
  2. Sekcija markacista (Ante Ivanović)
  3. Foto sekcija (Tonči Jurašin)
  4. Čuvari prirode (Mirko Šiško)
  5. Športsko-penjačka sekcija (Ivo Bedalov - Abesinac)

Izvori[uredi | uredi kôd]