HRŠK Zagorac Varaždin

Izvor: Wikipedija
Zagorac
Puno ime Hrvatski radnički športski klub Zagorac Varaždin

HRŠK Zagorac iz Varaždina, hrvatski nogometni klub

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povjerenik za šport NDH Miško Zebić 21. svibnja 1941. je donio odluku kojim se raspustilo sve športske saveze i olimpijski odbor. Ista odluka uvodi povjerenički sustav u sve hrvatske športske klubove i organizacije. Mnogi su varaždinski klubovi prestali raditi, jer mnogi igrači više nisu smjeli nastupati zbog svog podrijetla i/ili političkog opredjeljenja. ustaške vlasti odlukom spojile ŠK Slaviju iz Varaždina i HŠK Zagorac, koji se dotad natjecao u lokalnoj varaždinskoj župi. Ime kluba promijenjeno je u HRŠK Zagorac. U godinama NDH odigrao je četiri "Prvenstva hrvatskog državnog razreda".[1] HRŠK Zagorac je počeo djelovati od srpnja 1941. godine. Tivar je i nakon prisilna spajanja sa Zagorcem novčano pomagao klub. Klub se često nazivalo Hrsovim Zagorcem.[2]

Odigrao je Zagorac četiri prvenstva hrvatskog državnog razreda. 1941. bio je šestoplasirani među devet klubova. 1942. je bio zadnji u Skupini B, iza zagrebačkih Concordije i HAŠK-a. Plasirao se u glavno prvenstvo 1943. u osminu završnice, koje je izborio kao prvak Provincije Zagrebačkog nogometnog dosaveza 1942./43. U skupini D ispao je od zagrebačkog Ličanina. Nije bio na završnom natjecanju 1944. godine.

Poslije rata iz njega se razvio NK Tekstilac, poslije NK Varteks, današnji NK Varaždin.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. eVaraždin.hr Danas je osamdeseti rođendan varaždinskog prvoligaša, 3. lipnja 2011. Podaci o povijesti kluba preuzeti su iz monografije "100 godina nogometa u Varaždinu" autora Marijana Hižaka. (pristupljeno 4. svibnja 2017.)
  2. eVaraždin Klub koji je ispao iz povijesti NK Varteksa (ep) 04. svibnja 2010. (pristupljeno 4. svibnja 2017.)