Hacker (časopis)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj "časopis".
(Primjeri uporabe predloška)

Hacker je bio prvi časopisa na području Republike Hrvatske koji se usmjerio isključivo na recenzije računalnih igara te opise hardvera i događaja povezanih s računalnim igrama. Časopis je pokrenut 1994. godine i ubrzo je stekao velik broj poklonika i čitatelja. Hacker je za svo vrijeme svog izlaženja bio najčitaniji gaming magazin u Hrvatskoj i bio je predvodnik u razvoju i popularizaciji gaming kulture. Svojim načinom pisanja i odabirom tema, Hacker je pratio trendove svjetskih gaming magazina ali je brojnim rubrikama, kolumnama, tekstovima savjetodavnog karaktera i bibliotekom koju je objavio uz časopis, utjecao na informatičku pismenost. Hacker je nakon godina izdavanja pod okriljem privatnog izdavača, nekoliko posljednjih godina svojeg izlaženja bio pod okriljem najvećeg hrvatskoh izdavača, EuropaPress Holdinga. Sredinom 2006., EPH, donosi odluku o gašenju časopisa.

Utjecaj Hackera na domaću igračku scenu[uredi | uredi kôd]

S obzirom da je bio jedan od pionira na ovom području, Hacker je u prvom razdoblju izlaženja najviše pomogao generaciji rođenih drugom polovicom osamdesetih u njihovim prvim doticajima s informatičkim igrama, odnosno generacijama koje su Amiga, NES, Atari i sl. igračke konzole zaobišle. Razdoblje od 1997. do 2000. (era Voodoo kartica) bila je veliki napredak za časopis, s dolaskom 3D akceleriranih Voodoo kartica te igraćih konzola druge generacije (PlayStation, N64). Idejni začetnici i pokretači časopisa su njegovi vlasnici Senka Kušer i Tomislav Mijić koji vode časopis sve do njegova gašenja. Tim proširuju s nekoliko značajnih suradnika, novinara i entuzijasta koji su dali izniman doprinos uspjehu časopisa te stvorili, za relativno kratko vrijeme, vrlo čitan i omiljen mjesečnik. Krešimir Mijić, Marko Vulić, Dario Rakovac, Patrik Pencinger, Damir Rukavina,Krešimir Lauš, Berislav Jozić...neki su od vodećih i stalnih Hackerovih recenzenata. Na samim počecima, čaopisu se pridružuje Silvano Bucić, bivši honorarni suradnik časopisa Moj Micro i veliki zaljubljenik u računala i računalne igre, koji je od novinara suradnika postaje jedan od važnijih osoba koje doprinose razvoju i napretku mjesečnika koji se po mnogočemu razlikovao od ostalih PC izdanja. Taj pionirski projekt radio se i u pionirskim uvjetima ali uz ogroman entuzijazam cijele ekipe, ljubav prema tematici ali i zajedničkom radu koji se osjetio u mnogim, tada rasprodanim brojevima časopisa. Iako su za Hacker pisali uglavnom mladi, neafirmirani autori, treba istaknuti da je Hacker uvijek imao visoke kriterije pri odabiru novinara a poticanje individualnog stila, iskazivanje stava, njegovanje humora i neformalni ton cijeloga lista, odražavao se na rastu popularnosti časopisa koji je na vrhu svoje popularnosti bio najčitaniji PC magazin u Hrvatskoj. Uređivački i novinarski zaokret Hacker je obilježio 1997. dolaskom novoga urednika, Kristijana Žibrega koji bio glavni urednik časopisa od 1997 - 2000. kada uz časopis počinju izlaziti i multimedijalni prilozi (CD, DVD). Uređivačku politiku časopisa posljednji preuzima tada već dugogodišnji novinar i suradnik Hackera, Damir Đurović, urednik pod čijom je palicom Hacker izlazio sve do gašenja.

Koncept časopisa[uredi | uredi kôd]

Časopis je koncipiran kao sredstvo razonode te kao sredstvo informiranja i povezivanja gamerske zajednice, u tada još uvijek ratnoj Hrvatskoj. Po stilu zabavan i informativan, Hacker je pratio trendove vodećih svjetskih gaming magazina a stilom i načinom pisanja potaknu je promjene u tada, prilično uniformiranoj sceni informatičkih časopisa i sl.).