Half-Life

Izvor: Wikipedija
Half-Life
Half-Life Lambda popr..png
Logo igre, lambda unutar kruga
ProizvođačValve
Izdavač(i)Sierra
Valve
SerijalHalf-Life
Nadnevak izlaskaWindows:
8.11.1998.
PlayStation 2:
(SAD)11.11.2001.
(EU)30.11.2001.
OS X i Linux:
25.1.2013.
Žanr(ovi)Pucačina u prvom licu
Način(i) igreSolo igrač i Više igrača
PlatformaWindows
Mac OS X
Linux
PlayStation 2


Half-life (engleski naziv pojma iz nuklearne fizike vrijeme poluraspada) znanstvenofantastična je pucačina iz prvog lica koju je napravila programska kuća Valve. Dana 19. studenoga 1998. ovu igru objavio je studio Sierra za operacijski sustav Microsoft Windows. Nastavak serijala je pucačina 2004. godine Half-Life 2.

Opis igre[uredi | uredi kôd]

Teoretski fizičar Gordon Freeman kasni na posao u Black Mesa istraživački institut (Black Mesa Research Facility). Kao dio eksperimenta, gura neobičan materijal u stroj, nazvan antimaseni spektrometar, radi analize. Spektrometar eksplodira, stvarajući "rezonancijsku kaskadu" koja ozbiljno oštećuje postrojenje i otvara portal u drugu dimenziju, Xen. Preživjeli znanstvenici pozivaju Gordona da krene na površinu, gdje se brani od neprijateljskih Xen stvorenja i HECU (Borbena jedinica za opasna okruženja, eng. "Hazardous Environment Combat Unit"), specijalne jedinice marinaca Sjedinjenih Država koja je poslana da prikrije incident ubijajući sve neprijateljske vanzemaljce i svo osoblje Black Mese koje pronađu.

Odlazeći na površinu, Gordon saznaje da su znanstvenici iz Lambda kompleksa možda pronašli način da zatvore portal. Gordon putuje na drugi kraj objekta kako bi im pomogao. Usput aktivira postrojenje za testiranje raketnih motora kako bi uništio divovsko stvorenje s krakovima i koristi napušteni željeznički sustav da dosegne i lansira satelitsku raketu. Nakon što ga zarobe marinci i ostave da umre u preši za otpad, on bježi i odlazi do starijeg dijela objekta. Tamo otkriva Xen uzorke prikupljene prije incidenta. Preplavljeni izvanzemaljskim snagama, HECU marinci se povlače iz Black Mese i započinju zračne napade. Penjući se po liticama, krećući se po uništenim zgradama i prolazeći kroz podzemne vodene kanale, Gordon stiže do Lambda kompleksa, gdje znanstvenici saznaju da portal s druge strane otvara neizmjerno moćan entitet. Razvili su tehnologiju teleportiranja koja omogućuje Gordonu da otputuje u Xen, gdje ima zadatak zaustaviti entitet.

U Xenu Gordon susreće ostatke istraživača koji su se odvažili tamo prije njega i pobjeđuje Gonarha, golemog Headcraba koji liježe jaja. U tvornici koja stvara vanzemaljske vojnike, ulazi u portal koji ga šalje u ogromnu špilju. Tamo se Gordon suočava s Nihilantom, entitetom koji održava razdor, i uništava ga. Gordona doziva tajanstveni G-Man, koji je promatrao njegov napredak u Black Mesi i hvalio ga. G-Man objašnjava želju svojih "poslodavaca" da zaposli Gordona. Ako Gordon (igrač) odbije, teleportira ga u područje puno vanzemaljskih vojnika kako bi ga odmah ubili. Ako Gordon prihvati, G-Man mu čestita i smjesti ga u hibernaciju da čeka svoj sljedeći zadatak.

Izdanja[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Igra je dobila 50 nagrada za igru godine te se smatra jednom od najboljih videoigara svih vremena.[1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]