Harriet Tubman

Izvor: Wikipedija
Harriet Tubman, pravim imenom Araminta Ross

Harriet Tubman (rođena Araminta Ross, oko  ožujka 1822.- 10. ožujka 1913.) bila je američka abolicionistica i politička aktivistica. Rođena u ropstvu, Tubman je pobjegla i nakon toga napravila nekih 13 misija spašavanja otprilike 70 porobljenih ljudi, uključujući svoju obitelj i prijatelje, koristeći mrežu aktivista protiv ropstva i sigurnih kuća poznatih kao "Podzemna željeznica" (Underground Railroad). Tijekom Američkog građanskog rata služila je kao naoružani izviđač i špijun za vojsku Unije. U kasnijim godinama, Tubman je bila aktivistica pokreta za pravo glasa žena.[1]

Rođena u ropstvu u okrugu Dorchester u Marylandu. Tubman su u djetinjstvu tukli i bičevali različiti gospodari. Rano u životu pretrpjela je traumatičnu ozljedu na glavi kada je bijesni nadglednik bacio teški metalni uteg s namjerom da udari drugu porobljenu osobu, ali je umjesto toga udario nju. Ozljeda je izazvala vrtoglavicu, bol i napade hipersomnije, koji su se događali tijekom njezinog života. Nakon ozljede Tubman je počela doživljavati čudne vizije i živopisne snove koje je pripisivala predosjećajima od Boga. Ta iskustva, u kombinaciji s njezinim metodističkim odgojem, dovela su je do toga da postane pobožno religiozna.

Godine 1849. Tubman je pobjegla u Philadelphiju, da bi se ubrzo nakon toga vratila u Maryland kako bi spasila svoju obitelj. Polako, jednu po jednu grupu, odvodila je rodbinu sa sobom iz države i na kraju desetke drugih porobljenih ljudi odvela do slobode. Putujući noću i u krajnjoj tajnosti, Tubman (ili "Mojsije", kako su je zvali) "nikada nije izgubila putnika". Nakon što je donesen Zakon o odbjeglim robovima iz 1850. godine, pomogla je voditi bjegunce dalje na sjever u Britansku Sjevernu Ameriku (Kanada) i pomogla je novooslobođenim porobljenim ljudima pronaći posao. Tubman je upoznala Johna Browna 1858. i pomogla mu u planiranju i regrutiranju pristaša za njegov napad na Harpers Ferry 1859. godine.[2]

Kad je počeo građanski rat, Tubman je radila za Vojsku Unije, prvo kao kuharica i medicinska sestra, a zatim kao naoružana izviđačica i špijun. Prva žena koja je vodila oružanu ekspediciju u ratu, vodila je napad na Combahee Ferry, koji je oslobodio više od 700 porobljenih ljudi.[3][4] Nakon rata povukla se u obiteljsku kuću na imanju koje je kupila 1859. u Auburnu u New Yorku, gdje se brinula o svojim ostarjelim roditeljima.[5] Bila je aktivna u pokretu za pravo glasa žena sve dok je bolest nije obuzela, a morala je biti primljena u dom za starije Afroamerikance koji je godinama prije pomogla osnovati. Postala je ikona hrabrosti i slobode.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Harriet Tubman Biography. National Women's History Museum (engleski). Pristupljeno 21. veljače 2022.
  2. 5 Facts You Might Not Know About Harriet Tubman. National Parks Conservation Association (engleski). Pristupljeno 21. veljače 2022.
  3. The Combahee Ferry Raid. National Museum of African American History and Culture (engleski). Pristupljeno 21. veljače 2022.
  4. Clark, Alexis. After the Underground Railroad, Harriet Tubman Led a Brazen Civil War Raid. HISTORY (engleski). Pristupljeno 21. veljače 2022.
  5. Harriet Tubman Home in Auburn, New York. Pristupljeno 21. veljače 2022.