Harrogate

Izvor: Wikipedija
Harrogate
Harrogate
Koordinate: 53°99N 1°53W
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Sastavna država Engleska
Okrug Harrogate
Povijesna grofovija North Yorkshire
Regija Yorkshire and the Humber
Stanovništvo 158,800
Vremenska zona WET
OS grid reference SE303550
Službena stranica harrogate.gov.uk
Karta
Karta UK s oznakom Harrogatea

Harrogate je grad u engleskoj grofoviji North Yorkshire. U njemu su poznate toplice RHS Harlow Carr gardens, te je značajan lječilišni i turistički centar. Nalazi se u blizini Knaresborougha, u dolini Nidd.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prije otkrića termalne vode su postojala dva manja naselja (Visoki Harrogate i Niski Harrogate) u blizini povijesnog grada Knaresborougha. Prvi termalni izvor je otkrio William Slingsby 1571., a zvao se Tewitt. Otkrivena voda imala je slična svojstva kao voda iz grada Spa u Belgiji, pa se danas gradu dodaje ime Spa. Grad je postao vrlo poznat u svijetu, te ga je posjećivalo mnogo turista. Kralj Đuro III. je 1778. razglasio lječilište po svijetu.

Tijekom kasnog 19. i početkom 20. stoljeća, Harrogate je bio vrlo popularna među plemstvom širom Europe. Njegova popularnost je pala nakon Prvog svjetskog rata, a za vrijeme Drugog svjetskog rata u Harrogateu su bili državni uredi koji su evakuirani iz Londona. Tada je grad ponovno postao poznat, te su se u njemu održavali mnogi događaji i izložbe. U gradu su se otvorile mnoge tvrtke. Grad je bio domaćin Eurovizije 1982.

2007. je u blizni grada pronađena vikinška riznica zlata. Riznica sadrži gotovo 700 zlatnika i drugih stvari koje sliče na zlatnike iz Afganistana. Zlatnici i predmeti iz riznice nalaze se u Britanskom muzeju u Londonu.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Harrogate je smješten u sjevernom dijelu Engleske u blizini gradova York i Leeds. Reljef je nizinski, ali je nedaleko na zapadu Penninsko gorje. Nadmorska visina grada je između 100 i 200 m (više nego većina engleskih gradova). Grad ima nešto hladniju i sušniju klimu od većine gradova Ujedinjenog Kraljevstva zbog više nadmorske visine i utjecaja kišne sjene Penninskog gorja (većina padalina dolazi sa zapada s Atlantika i zaustavlja se na gorju, pa istočnije od gorja pada manje kiše).

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Harrogate je najpoznatiji kao lječilišni centar. Postoje izvori termalne vode bogate željezom i sumporom. Danas su najpoznatija lječilišta Harrogate's Valley Gardens i Royal Pump Room museum. Dvorana Harrogate International Centre je jedan od najvećih europskih konferencijskih i izložbenih centara, tako da je Harrogate jedan od najvažnijih centara konferencijskog turizma. U njoj je 1982. održana Pjesma Eurovizije. Značajno je kazalište Royal Hall. U gradu prevladava tradicionalna engleska arhitektura niskih kuća u nizu s okućnicama i mnogo zelenila.

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kôd]