Heckler & Koch UMP

Izvor: Wikipedija
Heckler & Koch UMP

Vrsta automatska puška
Država podrijetla Njemačka
Povijest proizvodnje
Projektant Heckler & Koch
Projektirano 1990-ih
Proizvođač Heckler & Koch
Razdoblje proizvodnje 1999. - danas
Svojstva
Dužina 690 mm
Masa 2,3 kg (UMP45)
2,1 kg (UMP40, UMP9)
Streljivo .45 ACP (UMP45)
.40 S&W (UMP40)
9x19mm Parabellum (UMP9)
Dužina cijevi 200 mm
Brzina gađanja 650 metaka/min (600 metaka/min za UMP45)
Domet 100 m
Kapacitet spremnika 25 metaka spremnik (UMP45)
30 metaka spremnik (UMP40, UMP9)

UMP (Universale Maschinenpistole, njemački za "Univerzalnu automatsku pušku") je automatska puška koju je razvila i proizvela tvrtka Heckler & Koch. UMP se koristi u mnogim državama svijeta u vojsci i policiji. Heckler & Koch je osmislio UMP kao nasljednika MP5 automatske puške,[1] iako su MP5 i UMP dalje u proizvodnji.

Detalji dizajna[uredi | uredi kôd]

UMP je skoro 0,2 kg manje mase od MP5. Kao što je izvorno napravljen, UMP ima veću cijev za veće čahure metaka nego MP5. Veći patron znači jači trzaj tijekom paljbe i UMP se teže kontrolira kada je namješten na puni automatski način pucanja. UMP-ova građa je uglavnom od polimera i zbog takve konstrukcije smanjuje svoju težinu i dijelove osjetljive na koroziju. UMP sadrži preklopivi usadnik koji smanjuje njegovu dužinu tijekom transporta, ima osigurač, razne načine paljbe poput dvostrukog rafala, potpuni-automatski mod i poluautomatski (semi-auto). Na UMP je moguće montiranje laserskih ciljnika, taktičkih baterijskih svjetiljka... Okomita pomoćna drška se također može pričvrstiti "railovima" Picatinny ili Weaver.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Heckler & Koch - Group Website. Heckler-koch.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. svibnja 2009. Pristupljeno 26. lipnja 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Heckler & Koch UMP
Nedovršeni članak Heckler & Koch UMP koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.