Heiligengeistfeld

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta: Heiligengeistfeld

Heiligengeistfeld (hrv.: Polje Svetog Duha) je područje u Hamburgu u kvartu St. Pauli. Ukupna veličina tog područja je 50 hektara, ali se naziv koristi samo za istočni, 20 hektara veliki trg. Najpoznatije je to područje za svoj veliki kirvaj (njem.: Hamburški Dom), koji se tri puta u godini održava.

Povijest[uredi VE | uredi]

Karta: Heiligengeistfelda oko 1890.

Područje je imenovano po bolnici (Bolnica Svetog Duha)jednog samostana, čija je zgrada bila na tom području. Prvi put se ime Heiligengeistfeld spominje 1497. godine. S gradnjom hamburške utvrde (1616. - 1625.) istočni dio Heiligengeistfelda je oduzeto samostanu. Kao kompenzaciju su dobili druga površine u gradu. Ostatak Heiligengeistfelda se od tada koristilo kao tvrđavsko polje i obavljale se vojne vježbe. Krajem 19. stoljeća se Heiligengeistfeld sve više koristi za zabavu, kao što su umjetna klizališta i od 1893. za Hamburški Dom.

Povijesne vjetrenjače su uništene 1936. godine od nacionalsocijalista.

Upotreba[uredi VE | uredi]

Protuavionski toranj na Heiligengeistfeldu

Veliki trg na Heiligengeistfeldu se tri puta u godini koristi za Hamburški Dom. Izvan tog perioda cirkusi imaju svoje predstave ili se trg samo koristi kao parkiralište.

Na ostalom području se može naći posrednički zavod njemačkog Telekoma, natkrito kupalište, Millerntor-stadion kluba FC St. Paulija s svojim sportskim igralištima, trgovačka škola, benzinska stanica, kuća za iskorištavanje otpadaka i protuavionski toranj (bunker).

Bunker na Heiligengeistfeldu je sagrađen 1942. godine u Drugom svjetskom ratu. Bio je jedan od dva protuavionska tornja sa četiri protuavionski topova. Danas bunker koriste umjetnici i različite mediji.

Ispod Heiligengeistfelda prolazi U3 Hamburškog metra.

Poslije Drugog svjetskog rata se namjeravalo na trg sagradi nekoliko zgrada, ali se u Hamburškom senatu odustali od toga. Senatori su htjeli sadržati taj trg nesagrađen. Razlog je bio,da su htjeli saćuvati mjesto, gdje se može sagraditi sjedište vladem parlament, itd. za moguću Sjevernu pokrajinu (njem.: Nordstaat) s glavnim gradom Hamburg.

Za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu 2006. moglo se pratiti sve utakmice na velikom video platnu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]