Heinrich Dedo von Schenck

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Heinrich Dedo von Schenck
Heinrich Dedo von Schenck (1853-1918).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 11. veljače 1853.
Mjesto rođenja Schloss Mansfeld, Saska
Datum smrti 28. travnja 1918.
Mjesto smrti Wiesbaden, Njemačka
Nacionalnost Flag of Germany (1867–1919).svg Nijemac
Puno ime Heinrich Dedo Karl von
Schenck
Supruga Helene von Wardenberg
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.1917.
Čin General pješaštva
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Verdunska bitka
Bitka na Sommi
Vojska Flag of Germany (1867–1919).svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XVIII. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Heinrich Dedo Karl von Schenck (Schloss Mansfeld, 11. veljače 1853.Wiesbaden, 28. travnja 1918.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XVIII. korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Heinrich Dedo von Schenck rođen je 11. veljače 1853. u Schloss Mansfeldu. Schenck je najprije u svibnju 1870. stupio u mornaricu, da bi se mjesec dana poslije u lipnju premjestio u prusku vojsku stupivši kao kadet u 2. gardijsku grenadirsku pukovniju koja je bila smještena u Berlinu. S navedenom pukovnijom sudjeluje u Prusko-francuskom ratu u kojem je odlikovan Željeznim križem. Nakon završetka rata i dalje služi u 2. gardijskoj grenadirskoj pukovniji s time da od ožujka 1875. pohađa vojnu streljačku školu u Berlinu. U studenom 1877. unaprijeđen je u čin poručnika, dok od listopada 1878. pohađa Prusku vojnu akademiju. Nakon završetka iste, vraća se u 2. gardijsku grenadirsku pukovniju u kojoj u srpnju 1879. postaje pobočnik. U rujnu 1881. prelazi na službu u 4. gardijsku brigadu, nakon čega od svibnja 1883. služi u Glavnom stožeru. U travnju 1884. ponovno se vraća na službu u 2. gardijsku grenadirsku pukovniju i to kao zapovjednik satnije. U svibnju te iste godine dostiže čin satnika, dok je u rujnu 1892. promaknut u čin bojnika. Godinu dana poslije, u listopadu 1893., postaje zapovjednikom bojne u 2. gardijskoj grenadirskoj pukovniji, da bi u siječnju 1899. bio promaknut u potpukovnika. Mjesec dana poslije, u veljači, premješten je na službu u stožer 2. gardijske pukovnije smještene u Stettinu.

U travnju 1901. Schenck je imenovan zapovjednikom 1. gardijske grenadirske pukovnije, nakon čega je mjesec dana poslije promaknut u pukovnika. U siječnju 1905. imenovan je glavnim inspektorom vojnih škola za pješaštvo, dok je u travnju 1905. promaknut u general bojnika, te upućen u Maroko kao posebni njemački izaslanik tijekom prve Marokanske krize. Nakon povratka iz Maroka još jedno vrijeme obnaša dužnost inspektora vojnih škola, da bi u ožujku 1908. bio imenovan zapovjednikom 2. gardijske divizije zamijenivši na tom mjestu Reinharda von Scheffer-Boyadela. Istodobno je promaknut i u čin general poručnika. Godinu dana poslije, u travnju 1909., Schenck je imenovan pobočnikom cara Vilima II. U listopadu 1911. postaje zapovjednikom 14. pješačke divizije smještene u Düsseldorfu. Navedenu dužnost obnaša do rujna 1912. kada je promaknut u čin generala pješaštva, te imenovan zapovjednikom XVIII. korpusa sa sjedištem u Frankfurtu zamijenivši na tom mjestu Hermanna von Eichhorna. Na navedenoj dužnosti nalazi se i na početku Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata XVIII. korpus se nalazio u sastavu 4. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao vojvoda Albrecht. Schenck zapovijedajući XVIII. korpusom sudjeluje borbama oko Longliera i na Meusi, te u Prvoj bitci na Marni. Početkom 1916. korpus ulazi u sastav 5. armije u sklopu koje sudjeluje u Verdunskoj bitci. Sredinom rujna te iste godine korpus je premješten u sastav 1. armije, te Schenck sudjeluje u Bitci na Sommi. Za uspješno zapovijedanje tijekom borbi kod Verduna i na Sommi Schenck je 4. listopada 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Početkom 1917. Schenck se razbolio, te je zbog bolesti napustio mjesto zapovjednika XVIII. korpusa. Najprije se nalazio na dopustu, da bi u veljači bio stavljen na raspolaganje. Preminuo je 28. travnja 1918. godine u 66. godini života u Wiesbadenu. Bio je oženjen s Helenom von Wardenberg s kojom je imao tri sina i jednu kćer.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Heinrich Dedo von Schenck na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Heinrich Dedo von Schenck na stranici Deutschland14-18.de