Helmut Wandmaker

Izvor: Wikipedija
Helmut Wandmaker

Helmut Wandmaker (Schalkholz, Njemačka, 9. studenoga 1916.Kiel, Njemačka, 19. srpnja 2007.) bio je njemački časnik tijekom Drugog svjetskog rata, poduzetnik, autor istraživač ljudske prirodne odnosno sirove veganske hrane.

Život[uredi | uredi kôd]

Helmut Wandmaker je u mladosti bio višestruko odlikovan časnik u nacističkoj vojsci. [1]Nakon sloma njemačkih snaga vratio se kući iz ruskog zarobljeništva i oporavljao se od posljedica teškog ranjavanja. Počeo je istraživati ​​što je zdravo za čovjeka i došao do spoznaje da svaka životinja na ovom planetu ima svoju hranu koja je programirana samo za nju i prepoznaje je po izgledu, mirisu i okusu. [2]Počeo je čitati stare spise i knjige Arnolda Ehreta i uslijedila su desetljeća rada. Etablirao se kao pionir higijenizma – prehrane ljudskom prirodnom hranom. Posljednjih dvadesetak godina života proveo je na Floridi i unatoč poodmakloj dobi stalno je putovao svijetom, predavao i sudjelovao u istraživanjima.

Učenje o prehrani[uredi | uredi kôd]

Helmut Wandmaker propagirao je način prehrane koji je on zvao “Sunčeva hrana”. Za razliku od onoga što nudi njegov lanac supermarketa, ova je dijeta uglavnom bazirana na voću i potpuno odbacuje kuhana jela. “Naše podrijetlo označava nas kao voćojede”, bio je jedan od kredoa Wandmakera i: “Za život su vam potrebne samo tri stvari: čist zrak, čista voda i svježa hrana, na to su naša tijela prilagođena milijunima godina. “Prehrana se po njemu prvenstveno sastoji od voća i zelenog lisnatog povrća.” Wandmaker je objavio tri knjige na ovu temu. Odlikuju se jezikom i argumentacijskim stilom koji podsjeća na književnost vjerskih zajednica. Autor je naglašavao razliku između “iskupljenih” – to su sirovojedi koji striktno slijede upute njegove naputke – i “prokletih” – onih koji se drže drugog smjera ili uopće ne jedu sirovu hranu.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Willst Du gesund sein? Vergiß den Kochtopf! Waldthausen, Ritterhude 1988., ISBN 3-926453-04-4.
  • Dick + krank oder schlank + gesund. Waldthausen, Ritterhude 1992., ISBN 3-926453-68-0.
  • Rohkost statt Feuerkost. Wahre Gesundheit durch natürliche Nahrung. Goldmann, München 1996., ISBN 3-442-13912-0.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Holsteiner Nachrichten vom 15. Januar 1945: Somit hat die Ludwig-Meyn-Schule ihren 5. und 6. Ritterkreuzträger aufzuweisen. Mayor Wandmaker wurde außerdem die höchste Tapferkeitsauszeichnung, die Nahkampfspange in Gold, verliehen.
  2. https://web.archive.org/web/20161025182114/http://www.roh-vegan.de/helmut-wandmaker/vorwort.html Pristupljeno 29.11.2023.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Helmut Wandmaker