Herman Potočnik

Izvor: Wikipedija
Herman Potočnik

Herman Potočnik pseudonim Noordung (Pula, 1892.Beč, 1929.), slovenski inženjer za raketnu tehnologiju i pionir astronautike.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Herman Potočnik, satnik inženjerijskih postrojbi Austro-Ugarske vojske, jedan od osnivača moderne astronautike. Rodio se 22. prosinca, 1892. godine u Puli, Istra, Hrvatska. Tijekom prvog svjetskog rata služi u Galiciji, Srbiji i Bosni, da bi onda bio premješten na Soču. Nakon završetka rata biva umirovljen iz zdravstvenih razloga. Fascinira ga raketna tehnika te pred kraj 1928. godine objavljuje knjigu: Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor (O problemu svemirskog leta - raketni motor). Radi se o jednom od temeljnih fundamentalnih dijela u kojem se elaborira modularna svemirska postaja, geostacionarna orbita i komunikacijski sateliti. Kao malo koje djelo, ova je knjiga imala je snažan učinak na rusku i njemačku astronautičku grupu. Shrvan tuberkulozom i bijedom, umire, 27. kolovoza, 1929. godine u Beču. Mnogo godina nakon toga doživljava priznanje za razvoj astronautike, pa se kod izgradnje prve svemirske stanice razmišljalo da ona nosi njegovo ime.

Kulturno središte europske svemirske tehnologije[uredi | uredi kôd]

Već 2006. godine se Hermanu Potočniku Noordungu u Vitanju otvorila spomen soba, koja je kasnije bila temelj za proširenje na Kulturno središte europske svemirske tehnologije.

Gradnja Kulturnog središta europske svemirske tehnologije (Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij – KSEVT) u Vitanju je završena 2012. godine. Otvoren je projekat izvanjsko rađanje iluzije rotiranja i plutanja u bestežinskom stanju. Objekt je prvi stalni postav pod nazivom Herman Noordung: 100 monumentalnih utjecaja otvoren 6. rujna 2012., a na samo otvaranje razvili su još neke ideje o formiranju prostora i umjetnosti. Nastupni se performansi i događaji Orbitalne oscilacije nastavljaju do 22. prosinca 2012., kad će se obilježiti 120 godina od rođenja slovenskoga raketnoga inženjera i pionira svemirskih letova, u Puli.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Herman Potočnik
  • Web stranice o Hermanu Potočniku Noordungu: Home page
  • American Institute of Aeronautics and Astronautics o Hermanu Potočniku: [1]Inačica izvorne stranice arhivirana 14. prosinca 2006.
  • O Potočniku na stranicama Austrian Space Agency (ASA): [2]Inačica izvorne stranice arhivirana 27. svibnja 2005.
  • Engleski prijevod potočnikove knjige (sažetak): [3]
  • Potočnikova knjiga The Problem of Space Travel, u elektroničkom obliku (u cijelosti): [4]
  • Potočnikova knjiga na hrvatskom (sažetak): [5]Inačica izvorne stranice arhivirana 7. veljače 2007.