Hernán Büchi Buc

Izvor: Wikipedija
Büchi Buć 2011. godine.

Hernán Alberto Büchi Buc (Iquique, 6. ožujka 1949.) čileanski je profesor ekonomije i građevinar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodom je iz švicarsko-njemačke (po ocu) i hrvatske obitelji (po majci, Buć).[1] Diplomirao je građevinarstvo na Čileanskom sveučilištu, a poslijediplomski je studij MBA završio 1975. na sveučilištu Columbiji.

Razlikovao se od Čikaških momaka (čileanskih monetarističkih stručnjaka koji su se školovali kod M. Friedmana i Harbergera na Čikaškom sveučilištu ili u podružnici tog sveučilišta na Papinskom katoličkom sveučilištu Čilea) po izobrazbi. Usprkos različitoj izobrazbi, Büchi Buc je slijedio tržišno liberalnu gospodarsku politiku.

Gospodarska karijera[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme vojnog režima bio je ekonomskim savjetnikom ministra gospodarstva Pabla Baraone i poslije direktorom državnih poduzeća Industria Azucarera Nacional i Compañía de Teléfonos, potonje do 1978. godine.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Obnašao je dužnost glavnog nadzornika banaka i novčarskih ustanova u Čileu od 11. svibnja 1984. do 12. veljače 1985. godine. Na tu je dužnost došao poslije Francisca Ibáñeza Barcela, a naslijedio ga je na toj dužnosti Guillermo Ramírez Vilardell.

Nakon toga obnašao je dužnost ministra financija u zadnjim godinama diktature Augusta Pinocheta između 12. veljače 1985. i 5. travnja 1989. godine. Na tu je dužnost došao poslije Luisa Escobara Cerde, a poslije njega ministrom je bio Enrique Seguel Morel.

Pripada stranci Uniji neovisnih demokrata.

Predsjednički izbori u Čileu 1989.[uredi | uredi kôd]

Kandidat Savez Stranka Glasovi Postotak % Rezultati
Hernán Büchi Buc Democracia y Progreso neovisni 2 052 116 29,40
Francisco Javier Errázuriz Talavera Unión de Centro Centro neovisni 1 077 172 15,43
Patricio Aylwin Azócar Concertación PDC 3 850 571 55,17 predsjednik

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski iseljenički zbornikArhivirana inačica izvorne stranice od 5. svibnja 2012. (Wayback Machine) Antun Domić Bezić: Hrvatski korijeni čileanskoga poduzetnika/Raíces croatas de un empresario chileno, str. 103
  2. (špa.) Votación Candidatos Presidencial de 1989Arhivirana inačica izvorne stranice od 22. studenoga 2009. (Wayback Machine) na Elecciones.gov.cl

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hernán Büchi Buc