Homalocephale

Izvor: Wikipedija
Homalocephale
Restauracija
Restauracija
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila: Kasna kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Porodica: Pachycephalosauridae
Rod: Homalocephale
Maryanska i Osmolska, 1974.
Vrsta: H. calathocercos
Maryanska i Osmolska, 1974.

Homalocephale (od grč. ωμαλος, homalos, "jednak" i κεφαλή, kephalē, "glava") bio je rod dinosaura koji je pripadao porodici pahicefalosaurida i nastanjivao je današnju Mongoliju prije oko 80 milijuna godina, tijekom kasne krede. Taj rod su 1974. opisale Osmólska i Maryañska. Sadrži samo jednu vrstu H. calathocercos, iako bi ona mogla biti sinonim (i mladunac) roda Prenocephale. Homalocephale je bio dug oko 1,8 m[1] i hranio se biljkama.[2]

Opis[uredi | uredi kôd]

Prikaz kostura Homalocephalea

Za razliku od ostalih pahicefalosaurida koji su sasvim sigurno bili odrasle jedinke (ali slično rodovima Dracorex i Goyocephale koji su vjerojatno mladunčad nekih drugih rodova), Homalocephale je imao ravan vrh glave u obliku klina. Ipak, većina te površine bila je prilično zadebljala.

Ova vrsta ističe se i po neobično širokoj zdjelici, što je navelo neke paleontologe na pomisao da su ženke rađale žive mlade. Drugi smatraju da je to bio način zaštite unutarnjih organa tijekom borbe.[3] Homalocephale je također imao prilično duge donje udove, što znači da se brzo kretao.

Tipična vrsta, H. calathocercos, opisana je na temelju nepotpune lubanje i dijelova postkranijalnog kostura. Taj primjerak imao je velike otvore na vrhu lubanje, izražen frontoparijetalni spoj, niske i duge infratemporalne otvore i velike, okrugle očne šupljine. Čelo je bilo "grubo", s nekoliko kvrga na lateralnim i posteriornim stranama os squamosum. Paleontolozi su zaključili da su ti ostaci pripadali odrasloj jedinki, unatoč činjenici da su šavovi vidljivi i da je lubanja ravna (što je osobina mladunčadi mnogih vrsta pahicefalosaura). Jedno istraživanje Nicka Longricha i kolega iz 2010. godine pokazalo je da su vjerojatno svi pahicefalosauridi s ravnom glavom jednostavno mladunčad vrsta s kupolom, što također podržava prijašnja analiza koju su 2009. proveli Horner i Goodwin. Longrich i kolege smatraju da je Homalocephale zapravo mladunče ili adolescentni oblik roda Prenocephale.[4]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Holtz, Thomas R. Jr. (2008.) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages Supplementary Information
  2. Maryańska, Teresa; Chapman, Ralph E.; Weishampel, David B. 2004. Pachycephalosauria. Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.) (ur.). The Dinosauria 2. izdanje izdanje. University of California Press. Berkeley. str. 464–477. ISBN 0-520-24209-2CS1 održavanje: više imena: editors list (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)
  3. Carpenter, Kenneth. 1997. Agonistic behavior in pachycephalosaurs (Ornithischia:Dinosauria): a new look at head-butting behavior. Contributions to Geology. 32 (1): str. 19. – 25.
  4. Longrich, N.R., Sankey, J. and Tanke, D. (2010). "Texacephale langstoni, a new genus of pachycephalosaurid (Dinosauria: Ornithischia) from the upper Campanian Aguja Formation, southern Texas, USA." Cretaceous Research, . doi:10.1016/j.cretres. 2. prosinca 2009.