Howard Rheingold

Izvor: Wikipedija
Howard Rheingold
Howard Rheingold
Howard Rheingold
Rođenje Flag of the United States.svg Phoenix, Arizona
7. srpnja 1947.
Službena stranica http://rheingold.com
Portal o životopisima

Howard Rheingold (Phoenix, Arizona; 7. srpnja 1947. –) je američki kritičar, pisac i učitelj poznat po svojoj specijalnosti u kulturnim, društvenim i političkim implikacijama suvremenih komunikacijskih medija kao što su internet, mobilna telefonija i virtualne zajednice (pojam za koji se smatra da ga je on izmislio).

Biografija[uredi | uredi kôd]

Rheingold je rođen u Phoenixu, Arizoni. Pohađao je Reed College u Portlandu, Oregonu, od 1964. do 1968. Ime diplomskog rada mu je glasilo "Koji se život može usporediti s ovim ? Sjedim sam na prozoru, gledam kako cvijeće cvate, lišće pada, godišnja doba dolaze i odlaze."[1]

Zahvaljujući dugogodišnjoj fasciniranošću proširenjem uma i njegovim metodama, Rheingold je vodio institut za noetičke znanosti i Xerox PARC. Tamo je radio na i pisao o najranijim osobnim računalima. To ga je navelo da napiše Tools for thought 1985, povijest ljudi iza osobnih računala. Oko toga vremena se prvi put priključio The WELLU - rano stvorenoj utjecajnoj online zajednici. Iskustvo istražuje u knjizi, The Virtual Community.

Također, 1985 Rheingold je ko-autor Out of the Inner Circle: Hakerski priručnik za računalnu sigurnost s bivšim hakerom Billom Landrethom. 1991. objavljuje: Virtualna stvarnost : Istražujući nove tehnologije umjetnog iskustva i interaktivnih svjetova iz kiberprostora u Teledildonics.

Nakon što je djelomično uredio Whole Earth Review, Rheingold je bio glavni urednik Millennium Whole Earth časopisa. Kratko nakon toga, angažiran je kao izvršni urednik HotWireda, jedne od prvih web stranica komercijalnog sadržaja objavljene 1994. od strane Wired magazina. Rheingold napušta HotWired, te ubrzo osniva Electric Minds 1996. kako bi promovirao i poticao rast online zajednice. Unatoč pohvalama, stranica je prodana 1997.

Godine 1998. stvorio je svoju sljedeću virtualnu zajednicu, Brainstorms, uspješnu privatnu webkonferencijsku zajednicu za pametne, intelektualne, civilne i odrasle osobe nastrojene prema budućnosti iz cijeloga svijeta. 2013. Brainstorms je navršio petnaest godina.

2002. godine Rheingold je objavio Smart Mobs, istražujući potencijal tehnologije za povećanje kolektivne inteligencije. Ubrzo nakon toga, u suradnji s Institutom za budućnost, Rheingold je nastojao razviti široko pojasnu pismenost suradnje.

Rheingold u Mill Valleyu

2008. godine Rheingold postaje prvim suradnikom Instituta za budućnost, s kojim dugo ostaje povezan.[2]

Rheingold je gostujući predavač na odsjeku za komunikaciju sveučilišta Stanford gdje predaje dva kolegija, "Digitalno novinarstvo" i "Virtualne zajednice i društvene mreže".[3][4] Predavač je u U.C. Berkeleyovoj školi za informacije gdje predaje "Virtualne zajednice i društvene mreže" i gdje je prethodno predavao "Participativne medije / kolektivne akcije".[5] Također je čest doprinositelj DMLcentralnom blogu na temama od nove medijske pismenosti do inovativnog učenja.

Rheingold živi u Mill Valleyu, Californija, sa suprugom Judy i kćeri Mamie. Pri ulasku na svoj video blog, pruža obilazak uređene garaže koja je postala "ured iz snova" i "ostvarenje njegova uma", gdje Rheingold apsorbira informacije, piše i stvara umjetnost.[6]


Pridonio je eseju "Participativna pedagogija za pismenost literacije" u projektu knjige Freesouls.[7]

Odabrana bibliografija[uredi | uredi kôd]

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

 1. Wolf, Gary. "What It Is, Is Up To Us". Reed College.
 2. "Howard Rheingold is First IFTF Research Fellow". www.iftf.org. Archived from the original on 2008-12-02. Retrieved 2009-08-11.
 3. "Faculty: Howard Rheingold[neaktivna poveznica]". www.stanford.edu. Retrieved 2009-08-11.
 4. "Graduate courses in Communications". www.stanford.edu. Archived from the original[neaktivna poveznica] on 2008-09-16. Retrieved 2009-08-11.
 5. "Howard Rheingold – School of Information". www.ischool.berkeley.edu. Retrieved 2009-08-11.
 6. "Howard Rheingold's VlogInačica izvorne stranice arhivirana 9. lipnja 2019.". vlog.rheingold.com. Retrieved 2009-08-11.
 7. Participative Pedagogy for a Literacy of Literacies, Howard Rheingold.
 1. Wolf, Gary. http://www.reed.edu/reed_magazine/feb2002/features/what_it_is/what_it_is_index.html |chapterurl= nedostaje naslov (pomoć). What It Is, Is Up To Us. Reed College
 2. [www.iftf.org Howard Rheingold is First IFTF Research Fellow] Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć)
 3. [www.stanford.edu Faculty: Howard Rheingold] Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć)
 4. [www.stanford.edu Graduate courses in Communications] Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć)
 5. [www.ischool.berkeley.edu. Howard Rheingold – School of Information] Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć)
 6. Howard Rheingold. [vlog.rheingold.com Howard Rheingold's Vlog] Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć)
 7. Howard Rheingold. Participative Pedagogy for a Literacy of Literacies

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]