Hridna lastavica

Izvor: Wikipedija
Hridna lastavica
Hridna lastavica
Hridna lastavica
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Hirundinidae
Rod: Ptyonoprogne
Vrsta: P. rupestris
Dvojno ime
Ptyonoprogne rupestris
(Scopoli, 1769)
Raspon
Rasprostranjenost
Rasprostranjenost

Hridna lastavica (lat. Ptyonoprogne rupestris; sin.: Hirundo rupestris) je vrsta ptice koja pripada porodici lastavica (lat. Hirundinidae).[1]

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi | uredi kôd]

Hridna lastavica je jedina lastavica koja redovito prezimljuje u Europi, ali tijekom godine postoje visinske migracije. Sjevernije europske populacije su djelomično migratorne te zimuju ili u južnoj Europi (od Španjolske do Grčke) ili preko Gibraltara sele u Maroku. Migracija tih jedinki je u listopadu i travnju.

Veličina RH populacije[uredi | uredi kôd]

1000 - 5000 parova.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Gnijezdi se u potkapinama, liticama, u ulazima u špilje, na zgradama, a ponekad i uz more. Za razmnožavanje odabire toplu i suhu kontinentalnu klimu, no zbog gniježđenja u planinskim regijama i na liticama hridna lastavica često se izlaže oštrim promjenama temperature. Ova vrsta izbjegava vjetrovita, zasjenjena i snježna staništa. Također, za razliku od lastavice, izbjegava dijeljenje staništa s čovjekom.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi | uredi kôd]

Hridna lastavica je veća i ima šire tijelo od drugih ptica iz porodice Hirudinidae koje obitavaju na području Europe. Također, rep kod hridne lastavice je jedva rašljast te ima bijele pjege. Ova vrsta ptice je uniformno tamno smeđe obojana, ima crnkasto potkrilje i pjegavo grlo. Let je sporiji od ostalih lastavica te se sastoji od mnogo jedrenja. Duljina tijela je oko 14 cm, a raspon krila 32 – 34.5 cm. Hridnu lastavicu lagano je razlikovati od drugih ptica iz porodice Hirudinidae. Najsličnija vrsta je afrička hridna lastavica, no ona živi isključivo na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Doba gniježđenja ove ptice je od svibnja do kolovoza. U sezoni može imati dva legla, s 3 – 5 jaja. Inkubacija traje 13 – 17 dana. Ova vrsta lastavice gradi zdjelasta gnijezda od blata ispod potkapina na okomitim liticama, ispod mostova, u tunelima i na policama po kućama i verandama. Hrani se kukcima i to najčešće u letu.

Pritisci i prijetnje vrsti te mjere očuvanja[uredi | uredi kôd]

Uočen je pad brojnosti jedinki u zoni rekreacije u JU NP Paklenica. No, zbog klimatskih promjena i nestabilnih meteoroloških prilika, teško je razdvojiti nepovoljne utjecaje penjača i nepovoljne ekološke karakteristike u sezoni gniježđenja, te koliko zahlađenja i loši ekološki uvjeti utječu na uspješnost izlijeganja i othranjivanja mladih ptica.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi | uredi kôd]

Hridna lastavica prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13) hridna lastavica je strogo zaštićena vrsta u RH.[2]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ptyonoprogne rupestris
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ptyonoprogne rupestris

Izvori[uredi | uredi kôd]