Putovnica Hrvatske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hrvatska putovnica)
Izgled hrvatske biometrijske putovnice

Putovnica Republike Hrvatske izdaje se državljanima Republike Hrvatske radi međunarodnog putovanja. Putovnica služi kao dokaz hrvatskoga državljanstva i identiteta. Izdaje ih Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dok tu zadaću građanima u inozemstvu obavlja mjesno veleposlanstvo ili konzulat. Vrijedi između pet i deset godina.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme Kraljevine Dalmacije-Hrvatske-Slavonije izdavale su se putovnice u ime kralja ugarskoga i hrvatsko-slavonsko-dalmatinskoga, pisane hrvatskim i francuskim jezikom i s grbom Trojedne kraljevine na korici.[1]

Putovnica Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije na ime Nikole Tesle.

Prva moderna putovnica Republike Hrvatske izdana je 26. lipnja 1991., nakon što je Hrvatska objavila raskidanje odnosa i neovisnost od SFRJ. Stare jugoslavenske putovnice vrijedile su do 25. lipnja 1992. Stariji naziv za putovnicu bio je putnica, danas se više ne rabi.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Sadržaj putovnice ispisan je na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku, na ukupno 34 stranice. Osobni podaci nositelja ispisani su hrvatskim jezikom. Od 2000. dodane su holografske slike, mikroispis i vodeni žig. Fotografija se sada ispisuje digitalno i izravno na papir. Sve putovnice izdaju se u Zagrebu, a vrijeme čekanja je 30 dana od podnošenja zahtjeva.

Od 2009. počelo je izdavanje biometrijskih putovnica, u skladu s novim standardima Europske unije i SAD-a. Čip u putovnici sadrži dva otiska prstiju i digitalnu sliku nositelja.

Biometrijske putovnice počele su se izdavati 1. srpnja 2009. godine.

3. kolovoza 2015. godine počele su se izdavati nove putovnice s dodatnim natpisom "Europska Unija". [2]

██ Hrvatska

██ Države u koje se može putovati s putovnicom bez vize ili samo s hrvatskom osobnom iskaznicom

██ Države za koje nije potrebna viza

██ Države za koje se viza izdaje prilikom dolaska u zemlju

██ Države za koje se viza izdaje na internetu

██ Države za koje je potrebno izdavanje vize od strane nadležnog diplomatskog predstavništva

Vizni sustav[uredi | uredi kôd]

Godine 2006., Velika Britanija ukinula je vize hrvatskim državljanima.[3][4] 2009. isto je napravila i Kanada.[5] 23. listopada 2021. SAD je ukinuo vize za hrvatske državljane.[6]

Hrvatskom putovnicom može se putovati bez podizanja vize u državama prikazanima na zemljovidu.
Za ulazak u većinu europskih država (članice EU, Albanija, Andora, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Lihtenštajn, Makedonija, Moldova, Monako, Norveška, San Marino, Srbija, Švicarska, Turska i Vatikan) nije potrebna putovnica, već je dovoljna hrvatska osobna iskaznica.
Samo s osobnom iskaznicom nije moguće putovati u Bjelorusiju, Rusiju, Ukrajinu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Gruziju, Francuske prekomorske teritorije

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Antun Radić, "Hrvatski pašuši (putnice)," Dom, 15. siječnja 1903., str. 11.
  2. Council of the European Union - PRADO - HRV-AO-03001 (engleski)
  3. Velika Britanija ukida Hrvatima vize za boravak kraći od pola godine. Jutarnji list. 1. ožujka 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. listopada 2010. Pristupljeno 2. ožujka 2011.
  4. Vinka Drezga. 2. ožujka 2006. Velika Britanija ukida vize za Hrvatsku. Vjesnik. Pristupljeno 2. ožujka 2011. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  5. Od sutra i službeno u Kanadu bez viza. Dalje. 28. ožujka 2009. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. lipnja 2010. Pristupljeno 2. ožujka 2011.
  6. Croatia's Inclusion in the Visa Waiver Program (engleski)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hrvatske putovnice