Hrvatski mačevalački savez

Izvor: Wikipedija

Hrvatski mačevalački savez osnovan je 1911. godine (dvije godine prije osnivanja FIE), a izrastao je u okrilju Hrvatskog športskog saveza, tada središnje organizacije hrvatskog športa, osnovane 1909. godine. Hrvatski mačevalački savez je krovna organizacija športskog mačevanja u Hrvatskoj. U Međunarodni mačevalački savez (FIE) primljen je 1992. godine kao drugi međunarodno priznati športski savez u Hrvatskoj. U savez je trenutno učlanjeno 12 aktivnih klubova iz 5 gradova te Mačevalački savez Zagreba. Savez brine o razvoju mačevanja u Hrvatskoj a posebnu pozornost posvećuje nacionalnoj reprezentaciji te međunarodnim nastupima hrvatskih mačevalaca. Uz brojna druga natjecanja unutar Republike Hrvatske savez organizira godišnja državna prvenstva u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji te sudačke ispite za nacionalnu licencu A i B kategorije. Savez prema mogućnostima i u suradnji s drugim športskim institucijama u Republici Hrvatskoj organizira i tečajeve i seminare za trenere mačevanja.

Međunarodni naziv za Savez je Federation Croate d'Escrime, odnosno Croatian Fencing Federation.

Organizacija HMS-a[uredi | uredi kôd]

Najviše tijelo HMS-a jest njegova skupština koju čine predstavnici svih klubova i organizacija udruženih u savez a sastaje se najmanje jednom godišnje. Skupština može biti redovita, izvanredna i izborna. Izborna skupština se u pravilu održava svake 4 godine te se na njoj biraju ostala tijela neophodna za funkcioniranje saveza.

Izvršni odbor je izvršno tijelo HMS-a koje rukovodi radom saveza između dvije skupštine. Čini ga 11 članova izabranih od strane Skupštine HMS-a a na mandat od 4 godine.

Predsjednik saveza predstavlja savez u zemlji i inozemstvu te rukovodi radom saveza. Ujedno predsjedava Skupštini te Izvršnom odboru a bira se na mandat od 4 godine uz mogućnost neograničenog reizbora. Aktualni predsjednik jest g. Željko Kvesić.

Tajnik saveza brine o administrativnim poslovima te o dnevnom poslovanju saveza a trenutno dužnost tajnika obnaša g. Reno Marolt.

Izbornik brine o nacionalnoj reprezentaciji a u ovom trenutku to je g. Sanjin Kovačić

Osim navedenih tijela postoje i Nadzorni te Disciplinski odbor koji nadziru rad saveza odnosno brinu o poštovanju statuta, ostalih akata saveza te o disciplini članova saveza.


Klubovi[uredi | uredi kôd]

U savez je trenutno učlanjeno 12 aktivnih klubova u 5 gradova (ukupni broj klubova je nešto veći no zbog njihove neaktivnosti navodimo samo ovih 12) što predstavlja najveći broj klubova te najveću prostornu rasprostranjenost od početka Drugog svjetskog rata. Najveći broj klubova djeluje na prostoru Zagreba te su oni učlanjeni u Mačevalački savez Zagreba, jedinu gradsku mačevalačku organizaciju u Hrvatskoj.

U Zagrebu djeluju klubovi: MK Mušketiri, HAMK Mladost, MK Lokomotiva, MK Rapir, MK Zagrebačka škola mačevanja, MK VMD, MK Inter te MK Šestine.

U Splitu Djeluju MK Split i MK Ban .

Klubovi u ostalim gradovima Hrvatske su nešto mlađi od onih u Zagrebu i Splitu te obuhvaćaju Mačevalački klub Karlovac iz Karlovca, Mačevalački klub Špada iz Poreča koji je aktivan i u Puli te MK Dmitar Zvonimir iz Osijeka.

Nacionalne reprezentacije[uredi | uredi kôd]

Ove, 2012. godine, hrvatsko mačevanje je nakon 76 godina opet imalo svog predstavnika na Olimpijskim igrama: floretaša Bojana Jovanovića. To je veliki uspjeh i dokaz kvalitete hrvatskog mačevanja.
Bojana je prvih 13 godina trenirao Sanjin Kovačić (1954.g.), dugogodišnji nacionalni izbornik, kontinuirano još iz bivše države, a zadnjih godina Bojana trenira Darko Limov (1970.g.), bivši reprezentativac, također i učenik Sanjina Kovačića.

  • najuspješnija hrvatska mačistica je juniorka Tončica Topić (1992.g.) koja ima lijepu kolekciju juniorskih medalja: srebrnih sa svjetskog kupa u Goteborgu 2009.g. i Mediteranskog prvenstva u Bejrutu 2011.g., te više brončanih s Mediteranskih prvenstava u Poreču 2012., u Portugalu 2009. te u Tunisu 2008. Na svjetskom kadetskom prvenstvu 2008. u Italiji zauzela je 7. mjesto, na svjetskim juniorskim prvenstvima ima dva ulaza u 32, i jedan u 64, a na juniorskom svjetskom kupu u Helsinkiju zauzela je 11. mjesto.

Organizacijski uspjesi saveza[uredi | uredi kôd]

  • Organizacija velikih međunarodnih mačevalačkih prvenstava u Hrvatskoj je započela u Zagrebu 1987.g. s Univerzijadom, a potom Svjetskim vojnim igrama 1999. godine. Profesionalni tajnik Odbora za mačevanje Univerzijade '87. (1985. – 1988.) te pročelnik za mačevanje na Svjetskim vojnim igrama u Zagrebu 1999., koji je oba puta bio i član Tehničkog odbora bio je Sanjin Kovačić.
  • U zadnjih desetak godina se povećala aktivnost Saveza u popularizaciji mačevanja i organizaciji velikih međunarodnih prvenstava.
• Započelo je s organiziranjem Europskog prvenstva za juniore 2003.godine u Poreču. Sanjin Kovačić je funkciju glavnog tajnika Organizacijskog odbora Europskog prvenstva u mačevanju za juniore Poreč 2003. obnašao od 2001.
• Od 2005. godine u Zagrebu se održavaju natjecanja za FIE-A turnire, t.zv. Svjetski kup u disciplini floret za juniorke.
• Od 2006. godine u Splitu se organizira satelitski turnir FIE za seniorski mač u muškoj i ženskoj konkurenciji, koji se boduje za rang ljestvicu svjetskoga kupa.
• Zatim je uslijedio niz velikih prvenstava u Poreču, na kojima je Sanjin Kovačić obnašao funkcije tehničkog direktora i člana Tehničkih odbora prvenstava, a Reno Marolt, tajnik Hrvatskog mačevalačkog saveza je preuzeo logističku podršku.
• 2010. u lipnju je organizirano mačevanje pri 31. Svjetskim igrama za medicinare i zdravstvene radnike
2010. i 2011.g. u rujnu je organizirano Svjetsko prvenstvo u mačevanju za veterane, na kojima je nastupilo ukupno preko 1.400 natjecatelja u 18 disciplina, u sva tri oružja: floretu, maču i sablji; u ženskoj i muškoj konkurenciji; u tri dobne skupine: od 50 do 60 godina, zatim od 60 do 70 te preko 70 godina. Zabilježena je najstarija natjecateljica, Annemarie Grundlehner iz Njemačke, rođena davne 1920. godine, koja je nastupila i 2010. i 2011.godine i čak je imala i pobjede u kolu.
2012.g. je organizirano Mediteransko prvenstvo za juniore i kadete; te i Europsko prvenstvo za kadete i juniore.



Olimpijske igre[uredi | uredi kôd]

Italic - medalja osvojena pod Austrijom

Pojedinačno[uredi | uredi kôd]

# Mačevalac Tip Zlato Srebro Bronca Ukupno
1 Milan Neralić Sablja 0 0 1 1

Svjetsko prvenstvo[uredi | uredi kôd]

Svjetski kup[uredi | uredi kôd]

Europsko prvenstvo[uredi | uredi kôd]

Njabolji rezultat je 15. mjesto Ivana Komšića.

Svjetska FIE ljestvica[uredi | uredi kôd]

Najbolja pozicija

Mač
Sablja
Floret
  • 39. Bojan Jovanović

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Mačevanje je bilo uvršteno na prvi civilni tečaj za učitelje fizičke kulture u Hrvatskoj.

1903. godine osnovan je Akademski sportski klub, preteča današnjeg Hrvatskog akademskog mačevalačkog kluba Mladost (HAMK Mladost). Današnji naziv, klub je dobio 1947. godine kada je u klubu radio Vladimir Mažuranić, koji je bio prvi tajnik i trener u HAMK Mladost.[1]

Milan Neralić je prvi Hrvat koji je osvojio olimpijsku medalju u pojedinačnim športovima (OI 1900.).

Nazivlje
mačevalac - onaj koji se bavi mačevanjem
floretaš - onaj koji se u mačevanju služi floretom
mačist - onaj koji se u mačevanju služi mačem
sabljaš - onaj koji se u mačevanju služi sabljom
Mlađe kategorije na svjetskim natjecanjima

nakon 2017.[2]
+N - ukupni poredak u Svjetskom kupu na kraju sezone

Natjecanje Spol Ukupno
SP
Junior
M 0
Ž 0
ekipno 0 0 0 0
SP
Kadet
M 0
Ž 0
ekipno 0 0 0 0
OIM M 0 0 0 0
Ž 0 0 0 0
SK
Junior
M 0+0 1+0 +0
Ž 1+0 1+0 +0
ekipno

Vidi[uredi | uredi kôd]

Međunarodna natjecanja u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

  • Memorijal Vladimira Mažuranića, najstarija mačevalačka manifestacija u Hrvatskoj; u sklopu memorijala povremeno se održava i natjecanje Svjetskog juniorskog kupa za juniorke u floretu[3][4][5]
  • Kup Jadrana (od 1981.), drugo najstarije mačevalačko natjecanje u Hrvatskoj[6]
  • Kup Svetog Duje - satelitski turnir Svjetskog kupa u mačevanju - natjecanja su seniorski mač u muškoj i ženskoj konkurenciji koji se boduju za rang ljestvicu svjetskoga kupa[7]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. srpnja 2017. Pristupljeno 9. listopada 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. ožujka 2018. Pristupljeno 21. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://hms.hr/memorijal-v-mazuranic-svjetski-juniorski-kup-zagreb-2017/
  4. http://hms.hr/6085-2__trashed/
  5. http://www.hms.hr/REZULTATI/wc2017/results.php
  6. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. svibnja 2021. Pristupljeno 28. listopada 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. veljače 2021. Pristupljeno 11. listopada 2020.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)