Huey P. Newton

Izvor: Wikipedija
Huey Percy Newton
Huey P. Newton
Newton kao srednjoškolac, 1959.
Rođenje 17. veljače 1942.
Smrt 22. kolovoza 1989.
Poznat(a) po Suosnivač Stranke crnih pantera, borac za prava Afroamerikanaca
Supruga Gwen Fontaine (1974–1983)
Fredrika Newton (1984–1989)
Portal o životopisima

Huey Percy Newton (Monroe, Louisiana, 17. veljače 1942.22. kolovoza 1989.), legendarni američki društveni aktivist, borac za prava crnaca, suosnivač i vođa Stranke crnih pantera.

Rodio se u mjestu Monroe, Louisiana, kao sedmo i najmlađe dijete od majke Amelie i oca Waltera, baptističkog svećenika. Kao vrlo mlad, preselio se s obitelji u Oakland, država Kalifornija. Iako je završio srednju školu, nije znao čitati. Sam se obrazovao, pročitavši djelo Republika od filozofa Platona pet puta. Mislio je da razumije to djelo. Čitao je također i djela autora kao što su Frantz Fanon, Malcolm X, Mao Ce Tung i Che Guevara. 1980. godine postao je doktor znanosti.

Kada su on i Bobby Seale osnivali Stranku Crnih pantera, htjeli su poboljšati položaj crnačkog stanovništva.

Dr. Newton je pozvao Crnce da iskoriste zakonska prava, kupe oružje i ako bude potrebno, upotrijebe ga.

1967. godine, Huey je uhićen za ubojstvo policajca koji je stradao u obračunu nastalom kada su Hueya zustavili. Pozvano je pojačanje da ga se razoruža. Hici su ispaljeni i oba policajca su ranjena. Jedan je umro, a drugi je bio u bolnici, ranjen trima metcima u kritičnom stanju. Osuđen je na 2-15 godina zatvora ali je kazna ukinuta. Također je oslobođen optužbi za ubojstvo 17-godišnje prostitutke. Navodno je bio teški alkoholičar i narkoman. Da bi nabavio novac potreban za drogu i piće, optužen je za pronevjeru stranačkog novca iz programa za obrazovanje i prehranu.
Organizirao je programe besplatnog doručka za tisuće crnaca prije odlaska na posao. Dijelili su i besplatne cipele. Stranka se raspala 1977. godine.

Dr. Newton ubijen je u 47. godini na ulicama Oaklanda navodno pri kupnji droge.

Opjevan je u pop-kulturi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]