Hugo Meurer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hugo Meurer
Hugo Meurer (1869-1960).png
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. svibnja 1869.
Mjesto rođenja Sallach, Pruska
Datum smrti 4. siječnja 1960.
Mjesto smrti Kiel, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Hugo Karl August Meurer
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1886.-1920.
Čin Viceadmiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Jyllanda
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske mornarica
Zapovijedao 4. eskadra bojnih brodova

Hugo Karl August Meurer (Sallach, 28. svibnja 1869. - Kiel, 4. siječnja 1960.) je bio njemački viceadmiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 4. eskadrom bojnih brodova.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Hugo Meurer rođen je 28. svibnja 1869. u Sallachu. Sin je Augusta Meurera i Anne Meurer rođ. Grawert. U mornaricu je stupio kao kadet u travnju 1886. godine.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Tijekom Prvog svjetskog rata Meurer je zapovijedao bojnim brodom SMS Deutschland. Zapovijedajući navedenim bojnim brodom sudjeluje u Bitci kod Jyllanda. Od 1916. godine zapovijeda bojnim brodom SMS König, dok je u listopadu 1917. promaknut u čin kontraadmirala.

Grob Huga Meurera na groblju Nordfriedhof u Kielu

Od veljače 1918. Meurer zapovijeda posebnim pomorskim snagama na Baltičkom moru sa kojima sudjeluje u njemačkoj intervenciji u građanskom ratu u Finskoj. U srpnju 1918. postaje najprije privremenim, a u kolovozu i trajnim zapovjednikom 4. eskadre bojnih brodova zamijenivši na tom mjestu Wilhelma Souchona. Navedenu dužnost obnaša do kraja rata. Pred kraja rata je kao izaslanik zapovjednika flote Franza von Hippera dogovarao je uvjete predaje njemačke flote britanskim pomorskim snagama.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Meurer je obnašao dužnost zapovjednika Baltičkog pomorskog područja. U siječnju 1920. promaknut je u čin viceadmirala, te je istodobno umirovljen. Preminuo je 4. siječnja 1960. godine u 91. godini života u Kielu gdje je i pokopan.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Hugo Meurer na stranici Axishistory.com
(njem.) Hugo Meurer na stranici Kiel.de