Icewind Dale trilogija

Izvor: Wikipedija
Icewind dale trilogija
Autor R. A. Salvatore
Država SAD
Jezik engleski jezik
Rod
(stil, žanr)
fantastika
Datum (godina)
izdanja
1988., 1989., 1990.
Glavni lik(ovi) Drizzt Do'Urden

Icewind Dale trilogija (eng. The Icewind Dale Trilogy) je fantastična trilogija pisca R. A. Salvatorea. Nastavlja događaje iz Trilogije o Tamnom vilenjaku.

Sadrži tri knjige:

  • 'Kristalna krhotina' (1988.),
  • 'Srebrne rijeke' (1989.),
  • 'Polutanov dragulj' (1990.)

Glavni likovi su tamni vilenjak (drow) Drizzt Do'Urden, moćni Wulfgar, polutan Regis, kralj patuljaka (dwarf) Bruenor, te njegova posvojena kći Catti-brie.

Posljednja knjiga trilogije, 'Polutanov dragulj' pojavila se u New York Times Best seller list.

Djela[uredi | uredi kôd]

Kristalna krhotina

Kristalna krhotina[uredi | uredi kôd]

Drizzt Do'Urden se skrasio u vjetrom šibanim naseljima Icewind Dalea. Tu upoznaje mladog barbara Wulfgara kojeg je poslije bitke zarobio njegov prijatelj, patuljak Bruenor. Uz Drizztovu pomoć, Wulfgar će iz divljeg dječaka izrasti u čovjeka sa srcem patuljka, instinktom barbara i dušom junaka. Wulfgar posjeduje Aegis-fang, moćni čekić (warhammer), koji je dobio na dar od Bruenora.

Drizzt i Wulfgar ubijaju moćnog bijelog zmaja Ingeloakastimiziliana (Icingdeath), od kojeg Drizzt uzima skimitar (kriva sablja - scimitar), kasnije nazvan Icingdeath po zmaju.

Nakon što je porazio moćnog demona Errtu, Drizzt pronalazi ulaz u Kristalni toranj 'Cryshal-Tirith', gdje se bori s Akar Kesselom. Tu u pomoć dolazi Wulfgar sa svojim ljudima (barbarima).


Srebrne rijeke[uredi | uredi kôd]

Drizzt Do'Urden se bori s vlastitim unutrašnjim glasovima koji ga pozivaju da se vrati natrag u beskrajne dubine Podtamlja. No, glasovi njegovih novih prijatelja su mnogo snažniji, a još snažniji je san koji Bruenora Battlehammera tjera da vrati izgubljeno prijestolje u Mithral Hallu. Mnogi su im govorili da odustanu, jer neki snovi se ne mogu ispuniti. A oni su uvijek zajedno išli dalje.

Polutanov dragulj[uredi | uredi kôd]

Posljednja knjiga trilogije. Drizzt i Wulfgar moraju spasiti prijatelja Regisa, kojeg želi ubiti Artemis Entreri.