In papyro

Izvor: Wikipedija

Izraz in papyro se odnosi se na eksperimente ili istraživanja izvršena samo na papiru.[1]

Na primjer, termin se može primijeniti na epidemiološke studije koje ne uključuju kliničke instrumente. Primjer su mnoge meta-analize. Ovakva istraživanja su veoma česta u statistici i rekonstrukciji bioloških pojava i procesa iz prošlosti, na bazi pisanih dokumenata. Ovakav način istraživanja je korišten i u analizi rodoslovlja i populacijskoj genetici.[2]

Termin je sličan izrazima kao što su in vivo, in vitro ili in silico. Kao i drugi, in papyro nema stvarnog značenja, a napravljen je iz latinskog jezika kao analogija na druge, popularnije i dugotrajne termine bioloških znanosti, kao što su in vivo i in vitro. In papyro se međusobno isključuju s in vitro i in vivo, ali se preklapa s in silico - to jest, studijama preko računara za apstraktne simulacije, koje se mogu smatrati kao in papyro.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. American Psychological Association (2010): The publication manual of the American Psychological Association (APA), Washington, DC, ISBN 978-1-4338-0562-2.
  2. Hadžiselimović R., Berberović Lj. (1978): Secular changes in relative frequency of two alleles in human populations. XIV. Int. Congr. Genet. (Moscow), Contr. Pap. Sess. Abstracts, 2: 396.

Vidi još[uredi | uredi kôd]