Indeks (burza)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Burzovni indeks je sintetički pokazatelj kretanja cijena unaprijed definirane skupine vrijednosnih papira. Svaka burza objavljuje najmanje jedan indeks, a često i više različitih indeksa. Najčešće se izračunavaju i objavljuju sljedeće vrste indeksa:

Kompozitni dionički indeks – indeks koji prikazuje kretanje cijena odabranog broja dionica kojima se najviše trguje na određenoj burzi.

Kompozitni obveznički indeks – indeks koji prikazuje kretanje cijena odabranog broja obveznica kojima se najviše trguje na određenoj burzi.

Sektorski indeks – indeks koji prikazuje kretanje cijena vrijednosnih papira razvrstanih u pojedine sektore, a prema osnovnoj djelatnosti kompanija (npr. sektor banaka, sektor građevinskih kompanija, sektor kompanija za pomorski transport, sektor društava za osiguranje i sl.)

Indeks na geografskoj bazi – na nekim burzama trguje se vrijednosnim papirima izdavatelja iz više različitih država. U tom slučaju, nerijetko se izračunava indeks koji prikazuje kretanje cijena vrijednosnih papira iz određene države ili skupine država za koje burzovni akteri smatraju da su međusobno gospodarski povezane.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Agram Brokeri d.d. Vidi Dopuštenje Agram Brokera d.d. za Wikipediju na hrvatskome jeziku.


Economic template.svg Nedovršeni članak Indeks (burza) koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.