Indeks troškova života

Izvor: Wikipedija

Indeks troškova života je teoretski indeks cijena koji mjeri relativne troškove života u vremena ili regijama. To je indeks koji mjeri razlike u cijenama roba i usluga i dopušta supstituciju s drugim artiklima kako cijene variraju.[1]

Postoji mnogo različitih metodologija razvijenih za aproksimaciju indeksa troškova života.

Konüsov indeks je vrsta indeksa troškova života koji koristi funkciju rashoda kao što je ona koja se koristi u procjeni očekivane kompenzacijske varijacije. Očekivana neizravna korisnost izjednačena je u oba razdoblja.

Primjena na teoriju indeksa cijena[uredi | uredi kôd]

Indeks potrošačkih cijena (CPI) je indeks cijena koji se temelji na ideji indeksa troškova života. Ured za statistiku rada (BLS) američkog Ministarstva rada objašnjava da postoje razlike:

"CPI se često naziva indeksom troškova života, ali postoje važne razlike koje ga dijele od potpune mjere troškova života. BLS je neko vrijeme koristio okvir troškova života u donošenju praktičnih odluka o pitanjima koja se nameću pri konstruiranju CPI-a. Indeks troškova života je konceptualni cilj mjerenja, međutim, nije izravna alternativa CPI. Indeks troškova života mjerio bi promjene tijekom vremena u iznosu koji potrošači trebaju potrošiti da bi dosegli određenu razinu korisnosti ili životni standard. CPI i indeks troškova života bi odražavali promjene u cijenama dobara i usluga, kao što su hrana i odjeća koja se izravno kupuju na tržištu. No, potpuni indeks troškova života nadilazio bi to kako bi također uzeo u obzir promjene u drugim državnim ili okolišnim čimbenicima koji utječu na dobrobit potrošača. Vrlo je teško odrediti pravilan tretman javnih dobara, kao što su sigurnost i obrazovanje, i drugih velikih problema, kao što su zdravlje, kvaliteta vode i kriminal koji bi predstavljali potpuni okvir troškova života."[2]

Ekonomska teorija[uredi | uredi kôd]

Osnovu za teoriju koja stoji iza indeksa troškova života pripisuje se ruskom ekonomistu A. A. Konüsu.[3] Teorija pretpostavlja da su potrošači optimizatori i da žele što veću korisnost od novca koji moraju potrošiti. Može se pokazati da ove pretpostavke dovode do "funkcije troškova potrošača", C ( u, p ), troška postizanja razine korisnosti u s obzirom na skup cijena p .[4] Pod pretpostavkom da se funkcija troškova održava tijekom vremena (tj. ljudi dobivaju istu količinu korisnosti od jednog skupa kupnji u godini kao što bi kupili isti skup u drugoj godini) dovodi do "pravog indeksa troškova života".

Opći oblik za Konüsov pravi indeks troškova života uspoređuje funkciju troškova potrošača s obzirom na cijene u jednoj godini s funkcijom troškova potrošača s obzirom na cijene u drugoj godini:

Budući da se u može definirati kao korisnost primljena od skupa dobara mjerenih u količini, q, u se može zamijeniti s f ( q ) kako bi se dobila verzija stvarnog indeksa troškova života koja se temelji na cijeni i količinama kao i većina drugih indeksa cijena:

[4]

Jednostavnije rečeno, pravi indeks troškova života je trošak postizanja određene razine korisnosti (ili životnog standarda) u jednoj godini u odnosu na cijenu postizanja iste razine sljedeće godine.

Korisnost nije izravno mjerljiva, tako da pravi indeks troškova života služi samo kao teoretski ideal, a ne praktična formula indeksa cijena. Međutim, praktičnije formule mogu se procijeniti na temelju njihovog odnosa s pravim indeksom troškova života. Jedna od najčešće korištenih formula za indekse potrošačkih cijena, Laspeyresov indeks cijena, uspoređuje cijenu onoga što je potrošač kupio u jednom vremenskom razdoblju (q0 ) s time koliko bi koštala kupnja istog skupa roba i usluga (košarice) u kasnijem razdoblju. Budući da bi korisnost iz q0 u prvoj godini trebala biti jednaka korisnosti iz q0 u sljedećoj godini, Laspeyres daje gornju granicu za pravi indeks troškova života.[4] Laspeyres služi samo kao gornja granica, jer se potrošači mogu okrenuti supstituiranju za onu robu koja je postala skuplja i postigla istu razinu korisnosti od q0 za nižu cijenu. Nasuprot tome, Paascheov indeks cijena koristi trošak skupa dobara kupljenih u jednom vremenskom razdoblju s troškom koji bi bio poduzet za kupnju istog skupa dobara u ranijem vremenskom razdoblju. Može se pokazati da je Paasche donja granica za pravi indeks troškova života.[5] Budući da se gornja i donja granica stvarnog indeksa troškova života mogu pronaći kroz Laspeyresov i Paascheov indeks, geometrijski prosjek ta dva, poznat kao Fisherov indeks cijena, bliska je aproksimacija stvarnog indeksa troškova života ako gornja i donja granica nisu previše udaljene.[6]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BLS Information. Glossary. U.S. Bureau of Labor Statistics Division of Information Services. 28. veljače 2008. Pristupljeno 5. svibnja 2009.
  2. https://www.bls.gov/cpi/questions-and-answers.htm#Question9 US Consumer Price Index FAQ question #9
  3. ILO CPI manual, 313.
  4. a b c ILO CPI manual, 314.
  5. ILO CPI manual, 315.
  6. ILO CPI manual, 316.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]