Informatička tehnologija

Izvor: Wikipedija

Informatička tehnologija (IT) je razvoj, istraživanje, provedba, dizajn i upravljanje informatičkim sustavima pogotovo programskom opremom (softver) i računalnom sklopovnom podrškom (hardver). Koristi se računalima za prenošenje, obradu, čuvanje i zaštitu podataka. To je opći naziv za svaku tehnologiju, koja pomaže u radu s informacijama.

Stručnjaci informatičke tehnologije izvode širok raspon radnji od instaliranja sustava do dizajniranja složenih računalnih mreža i informatičkih baza podataka. Područje djelatnosti IT stručnjaka obuhvaća: izradu računalnih sklopova, umrežavanje, dizajniranje programske opreme, izradu sustava baza podataka kao i upravljanje i održavanje cijeloga sustava.

Informatička tehnologija je spoj računala i informacija, upravljanje informacijama putem računala. Zove se i infotehnologija (eng. "infotech"). Pomaže prenošenju znanja i obrazovanju.

Povijest informatičkih tehnologija[uredi | uredi kôd]

Izraz „informatičke tehnologije” pojavio se oko 1970-ih.[1] Međutim, njegov osnovni koncept može se pratiti mnogo ranije. Tijekom 20. stoljeća vojska se ujedinila s raznim industrijama kako bi razvila elektroniku, računala i teoriju informacija. Povijesno gledano, vojska je poticala takva istraživanja motivirajući i financirajući inovacije u mehanizaciji i računalstvu. Godine 1971. dogodio se značajan događaj za IT – prva poruka e-pošte poslana je između dva mainframеa.[2]

Prvo komercijalno računalo bilo je UNIVAC I, koje su razradili J. Presper Eckert i John Mauchly za Američki ured za popis stanovništva. Krajem 1970-ih došlo je do porasta mikroračunala, nakon čega je 1981.[3] slijedilo osobno računalo IBM-a. Od tada su se pojavile četiri generacije računala, od kojih je svaka predstavljala korak koji karakterizira manja veličina i snažniji hardver. Prva generacija koristila je vakuumske cijevi, druga i treća generacija koristile su tranzistore i integrirani krug. Četvrta generacija, koja je posljednja generacija, koristi složenije sustave kao što je vrlo velika integracija (VLSI).

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Informatička tehnologija koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. A brief history of the evolution and growth of IT. techtarget.com. Pristupljeno 15. travnja 2023.
  2. 7 лучших электронных книг 2021 года. yavitrina.ru. Pristupljeno 15. travnja 2023.
  3. The birth of the IBM PC. ibm.com. Pristupljeno 15. travnja 2023.