Inklings

Izvor: Wikipedija
Kut u pubu, nekoć primaća soba vlasnika, gdje su se Inklings okupljali.

Inklings (na hrv. prevedeno kao Tintići[1]) bili su neformalna književna skupina, povezana sa Sveučilištem u Oxfordu, tijekom gotovo dva desetljeća između ranih tridesetih i kasnih četrdesetih godina XX. stoljeća.[2] Inklings su bili književni entuzijasti, koji su hvalili vrijednost fiktivnih pripovijesti, i poticali pisanje fantazija. Kršćanske su vrijednosti bile na vrlo istaknut način prisutne u djelima nekih članova ove skupine.

Članovi i sastanci[uredi | uredi kôd]

Pub Orao i dijete (poznat kao Ptica i beba, ili samo Ptica) u Oxfordu, gdje su se Inklings neformalno susretali utorkom ujutro, za vrijeme semestra.

Među redovitijim članovima Inklingsa, od kojih su mnogi bili predavači na Sveučilištu, bili su: J. R. R. "Tollers" Tolkien, C. S. "Jack" Lewis, Owen Barfield, Charles Williams, Tolkienov sin Christopher, Lewisov stariji brat Warren (ili "Warnie"), Roger Lancelyn Green, Adam Fox, Hugo Dyson, R. A. "Humphrey" Havard, J. A. W. Bennett, Lord David Cecil, Nevill Coghill. Nešto rjeđi posjetitelji bili su: Percy Bates, Charles Leslie Wrenn, Colin Hardie, James Dundas-Grant, John David Arnett, Jon Fromke,[3] John Wain, R. B. McCallum, Gervase Mathew, and C. E. Stevens. Kao gosti pojavljuju se autor E. R. Eddison i južnoafrički pjesnik Roy Campbell.

"Pravo govoreći," pisao je Warren Lewis, "Inklings nisu bili ni klub, ni književno društvo, iako su imali pomalo i od jednoga i od drugoga. Nije bilo pravila, dužnosnika, dnevnih redova, ili formalnih izbora."[4] Kao što je bilo uobičajeno za sveučilišne književne skupine u to vrijeme, svi su članovi bili muškarci. (Dorothy L. Sayers, za koju se ponekad tvrdi da je bila Inkling, bila je prijateljica Lewisa i Williamsa, ali nikada nije sudjelovala na sastancima.)

Čitanje i raspravljanje o nezavršenim djelima članova bili su temeljna svrha sastnaka. Tolkienov Gospodar prstenova, Lewisov Out of the Silent Planet, i Williamsov All Hallows' Eve bile su među prvim novelama koje su čitane u skupini. Nisu svi sastanci bili ozbiljni; Inklings su se zabavljali natječući se tko može duže bez smijanja čitati notorno lošu prozu Amande McKittrick Ros.[5]

Ime je izvorno bilo povezano s društvom na University Collegeu u Oxfordu, gdje je začetnik bio student Edward Tangye Lean oko 1931., sa svrhom čitanja nezavršenih pripovijesti. Društvo se sastojalo od studenata i predavača, a među njima su bili Tolkien i Lewis. Kada je Lean napustio Sveučilište tijekom 1933., društvo je prestalo s radom, a ime su Tolkien i Lewis prenijeli na svoju skupinu na Magdalen Collegeu.

Sve do potkraj 1949., Ingklings su se sastajali, te čitali i raspravljali četvrtkom navečer, u prostorijama C. S. Lewisa na Magdalen Collegeu. Inklings i prijatelji su se takođoer neformalno susretali utorkom oko podne u lokalnom pubu Orao i dijete, također poznatom kao Ptica i beba, ili samo Ptica.[6] Kasnije su se okupljali i u pubu Janje i zastava, prekoputa ulice, a u ranijim godinama neredovito su se znali sastajati u drugim pubovima, ali Orao i dijete je najpoznatiji.


Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. 'Tolkien - biografija': Zabranjena ljubav. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2016. Pristupljeno 22. srpnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 2. Kilby, Clyde S.; Mead, Marjorie Lamp, ur. (1982.), Brothers and Friends: The Diaries of Major Warren Hamilton Lewis, San Francisco: Harper & Row, str. 230
 3. The Inklings. The Journal of Inklings-Studies. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. ožujka 2012. Pristupljeno 22. srpnja 2013.
 4. Bruce L. Edwards, CS Lewis: Apologist, philosopher, and theologian.
 5. Culture Northern Ireland - War of Words over World's Worst WriterArhivirana inačica izvorne stranice od 12. ožujka 2007. (Wayback Machine).
 6. Eagle & Child pubArhivirana inačica izvorne stranice od 29. svibnja 2012. (Wayback Machine), Headington, UK

Literatura[uredi | uredi kôd]

 • The Inklings: CS Lewis, JRR Tolkien, Charles Williams and their Friends, Humphrey Carpenter, 1979
 • The Inklings Handbook: The Lives, Thought and Writings of CS Lewis, JRR Tolkien, Charles Williams, Owen Barfield, and their Friends, Colin Duriez, David Porter, 2001
 • Tolkien and CS Lewis: The Gift of Friendship, Colin Duriez, 2003
 • The Company They Keep: CS Lewis and JRR Tolkien as Writers in Community, Diana Pavlac Glyer, 2007
 • Thinking with the Inklings, Henry Karlson, 2010
 • The Magical World of the Inklings, Gareth Knight, 2010
 • Eduardo Segura, Thomas Honegger, ur. Myth and Magic: Art According to the Inklings, Walking Tree Publishers, 2007

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]