Inteligentno padanje

Izvor: Wikipedija

Inteligentno padanje (engl. intelligent falling, akr. IF) parodija je pokreta inteligentnog dizajna (ID). Inteligentno je padanje pseudoznanstveno nadnaravno objašnjenje efekata gravitacije koje je postalo internetski fenomen. Šala potječe s useneta i pojavljuje se u nekoliko internetskih parodija. Članak o inteligentnom padanju na The Onionu opisuje da je slobodni pad uzrokovan "rukom Božjom" kao što je to prikazano na Michelangelovoj fresci u Sikstinskoj kapeli.[1]

Argumenti[uredi | uredi kôd]

Inteligentno padanje predlaže da znanstveno objašnjenje gravitacijske sile ne može objasniti sve aspekte tog fenomena, stoga bi valjalo povjerovati ideji da predmeti padaju zato što ih pomiče viša inteligencija. Štoviše, inteligentno padanje tvrdi da teorije koje objašnjavaju gravitaciju nisu interno konzistentne ni matematički usklađene s kvantnom mehanikom, što gravitaciju čini "teorijom u krizi". Inteligentno padanje također tvrdi da je gravitacija "samo teorija", parodirajući tvrdnje kreacionista o teorijskom statusu evolucije. Prijetvorni apologeti inteligentnog padanja zagovaraju da bi inteligentno padanje valjalo poučavati u školi zajedno s teorijom gravitacije da bi učenici mogli donijeti "neinformiranu odluku" o tom predmetu u skladu sa zahtjevima da se "poučava kontroverziju". Inteligentno padanje pronašlo je zajedničku osnovu s Crkvom Letećeg Špagetnog Čudovišta, sličnoj kritici inteligentnog dizajna, a u raspravama se ovo dvoje često zajedno spominje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U lipnju 2002. godine korisnik s imenom Jeff Stubbs postavio je na grupe useneta alt.atheism i talk.origins nacrt pisma poslana uredniku u kojem se spominje "inteligentno hvatanje u koštac".[2] Komentirao je: "Ne volim teoriju gravitacije i smatram osobnom uvredom da inženjeri dizajniraju strukture jedino razmatrajući fizičku masu. Što je s njihovim dušama? Predlažem da se na satima fizike također poučava teorija "inteligentnog hvatanja u koštac". Ne postoji način da slaba sila poput gravitacije može uopće držati sve na ovom planetu. To mora biti Bog koji, rabeći naše duše, drži sve na okupu." Nakon toga je Elf Sternberg na grupi useneta sci.skeptic napisao "ČPP o inteligentnom hvatanju u koštac".[3] D. C. Simpson objavio je u svibnju 2005. godine strip I Drew This pod naslovom "Poučavanje gravitacije" (engl. Teaching Gravity).[4] Nakon toga se pojavio Joshua Rosenau, diplomski student sa Sveučilišta u Kansasu, koji je predočio ideju na svojem blogu citiravši Isaaca Newtona.[5] Inteligentno padanje bilo je u svibnju 2005. godine predmet jednog članka na The Onionu.[1]

U siječnju 2010. indijsko novinsko satiričko mrežno mjesto Faking News iskoristilo je ideju da napiše novinsku patku: "Nestala jabuka bačena s Burdž Dubaija radi potvrde Newtonovih zakona".[6] Turski znanstvenik prof. dr. Esat Rennan Pekünlü s Egejskog sveučilišta pogrešno je mislio da je inteligentno padanje bilo ozbiljno predloženo, pa je napisao članak u popularnu znanstvenom časopisu Cumhuriyet Bilim. Poslije je povukao članak.[7]

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 'Traditional scientists admit that they cannot explain how gravitation is supposed to work,' Carson said. 'What the gravity-agenda scientists need to realize is that gravity waves and gravitons are just secular words for God can do whatever He wants.' (engl.: 'Tradicionalni znanstvenici priznaju da ne mogu objasniti kako bi gravitacija mogla djelovati', izjavio je Carson. 'Ono što znanstvenici s gravitacijskom agendom moraju shvatiti jest to da su gravitacijski valovi i gravitoni samo sekularne riječi za to da Bog može činiti što god On želi.') Evangelical Scientists Refute Gravity With New 'Intelligent Falling' Theory. The Onion. 17. kol. 2005. Pristupljeno 2012-11-02 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  2. Jeff Stubbs (Fri, 14 Jun 2002 14:17:33 +0000 (UTC)). "letter to editor (was Greensburg Salem curriculum)". alt.atheism. Web link.
  3. Elf Sternberg. "Gravity is God given". sci.skeptic. Web link.
  4. Simpson, D.C. 16. svibnja 2005. Teaching Gravity. I Drew This. Keenspot. Pristupljeno 7. srpnja 2012.
  5. "I've been thinking about this for a while, and I think it's time to discuss my theory of intelligent falling. I was inspired to question the Newtonist dogma on "gravity" when I learned that science cannot explain the movement of three things at once. Sure, Newton's "laws" can explain how two things move, but Newtonists can't explain how a third object would affect that movement." (engl.: Mislio sam o tome neko vrijeme i mislim da je vrijeme da se raspravi o mojoj teoriji inteligentnog padanja. Kad sam doznao da znanost ne može objasniti gibanje triju stvari odjednom, to me nadahnulo da dovedem u pitanje njutnističku dogmu o "gravitaciji". Dakako Newtonovi "zakoni" mogu objasniti gibanje dviju stvari, no njutnisti ne mogu objasniti kako bi treći objekt utjecao na to gibanje.) http://jgrr.blogspot.comArhivirana inačica izvorne stranice od 15. listopada 2010. (Wayback Machine)
  6. Apple dropped from Burj Dubai to validate Newton’s laws disappears | Faking News [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 29. svibnja 2013. (Wayback Machine)
  7. http://astronomy.ege.edu.tr/~rpekunlu/BGPop/IntellFall.pdf[neaktivna poveznica]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]