Ioan Rascanu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ioan Rascanu
IoanRascanu.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. listopada 1878.
Mjesto rođenja Cahul, Rumunjska
Datum smrti 25. veljače 1952.
Mjesto smrti Sighetu Marmației, Rumunjska
Nacionalnost Flag of Romania.svg Rumunj
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1895.-1922.
Čin General korpusa
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Marasestija
Vojska Flag of Romania.svg Rumunjska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 15. topnička brigada

Ioan Rascanu (Cahul, 1. listopada 1878. - Sighetu Marmației, 25. veljače 1952.) je bio rumunjski general i političar. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnikom operativnog odjela Glavnog stožera, dok je nakon rata u više rumunjskih vlada obnašao dužnost ministra obrane.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Ioan Rascanu rođen je 1. listopada 1878. u Cahulu u jugozapadnoj Besarabiji. Sin je Elefterije i Elene Rascanu. Od srpnja 1891. pohađa Časničku školu koju završava 1893. godine. Potom, od 1895. pohađa Školu za artiljeriju i inženjeriju, te od 1898. Ratnu školu u Bukureštu. U travnju 1896. promaknut je u čin poručnika, dok čin satnika dostiže u ožujku 1903. godine. Od te iste godine predaje na Školi za artiljeriju i inženjeriju, dok od 1906. radi kao predavač u Ratnoj školi u Bukureštu. Od 1907. obnaša dužnost vojnog atašea u Njemačkoj. Tijekom obnašanja navedene dužnosti promaknut je 1910. godine u čin bojnika. Nakon povratka iz Njemačke služi kao stožerni časnik u Glavnom stožeru gdje 1914. postaje načelnikom operativnog odjela. Te iste godine, u travnju, unaprijeđen je u čin potpukovnika, dok je u čin pukovnika promaknut 1916. godine.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Ulazak Rumunjske u rat na strani Antante Rascanu dočekuje na mjestu načelnika operativnog odjela Glavnog stožera. Na tom mjestu sudjeluje u planiranju svih operacija rumunjske vojske. Nakon pada Bukurešta, u prosincu 1916., odlazi u Francusku gdje obnaša dužnost predstavnika rumunjske vojske pri francuskom Glavnom stožeru. U Rumunjsku se vraća 1916. godine na mjesto zapovjednika 15. topničke brigade. Zapovijedajući navedenom brigadom ističe se u Bitci kod Marasestija nakon čega je u rujnu 1917. promaknut u čin brigadnog generala. Kao predstavnik rumunjske vojske sudjeluje u potpisivanju primirja u Focsaniju između Centralnih sila, te ruske i rumunjske vojske. Godine 1918. imenovan glavnim tajnikom u ministarstvu rata, te je kao vojni povjerenik za Besarabiju imao veliku ulogu u njezinom ujedinjenju sa Rumunjskom.

Između dva rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Rascanu je više puta obnašao dužnost ministra obrane. Navedenu dužnost obnašao je tako od rujna do prosinca 1919. u vladi Artura Vaitoianua. Dužnost ministra obrane obnaša i u vladi Alexandru Vaide-Voevoda od prosinca 1919. do siječnja 1920. godine. I u vladi Alexandrua Averescua, koji je predsjednikom Vlade postao u ožujku 1920., obnaša dužnost ministra obrane i to do prosinca 1921. godine. Te 1920. godine izabran je u Senat. Godine 1922., nakon što je promaknut u čin divizijskog generala, napušta vojsku.

U vladi Alexandrua Averescua, koji je u ožujku 1926. ponovno postao predsjednikom Vlade, obnaša dužnost ministra za Besarabiju i Bukovinu. Na navedenoj dužnosti nalazi se do lipnja 1927. godine. U vladi Nicolaea Iorge od travnja 1931. obnaša dužnost državnog ministra i to do lipnja 1932. godine. Godine 1938. izabran je za gradonačelnika Vasluia.

Drugi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Početak Drugog svjetskog rata Rascanu dočekuje na mjestu gradonačelnika Vasluia. Godine 1942. dobiva čin generala korpusa, te u listopadu postaje gradonačelnikom Bukurešta. Na navedenoj dužnosti nalazi se do ulaska sovjetskih snaga u Bukurešt u kolovozu 1944. godine. Nakon toga onbaša dužnost prefekta Vasluia.

Godine 1950. Rascanu je sa više rumunjskih vojnih i političkih dužnosnika zatvoren u zatvoru Sighet. U navedenom zatvoru je preminuo 25. veljače 1952. u 74. godini života.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Ioan Rascanu na stranici Generals.dk
(rum.) Ioan Rascanu na stranici Enciclopediaromaniei.ro
(rum.) Ioan Rascanu na stranici Plaidarabanean.ro