Iris foetidissima

Izvor: Wikipedija
Iris foetidissima
Iris foetidissima
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Liliopsida
Red:Asparagales
Porodica:Iridaceae
Rod:Iris
Vrsta:I. foetidissima
Dvojno ime
Iris foetidissima
L.
Baze podataka

Iris foetidissima, biljka cvjetnica, zimzelena trajnica iz porodice perunikovki. Izvorni areal ove vrste su Azori, zapadna Europa do zapadnog i središnjeg Sredozemlja, odnosno od Velike Britanije na jug preko zapadne Europe do Maroka, Alžira i Tunisa. To je rizomatski geofit i prvenstveno raste u umjerenom biomu.[1]

Raste do 1 m (3ft 3in). Nije osjetljiva na mraz. Cvate od svibnja do srpnja, a sjeme dozrijeva od listopada do veljače. Vrsta je hermafrodit (ima i muške i ženske organe) i oprašuju je pčele. Biljka je samooplodna.

Voli otvorene šume, živice i sjenovita mjesta, obično na vapnenačkim tlima. Odgovaraju joj: laka (pješčana), srednja (ilovasta) i teška (glinasta) tla i preferira dobro drenirano tlo. Prikladan pH: blago kisela, neutralna i bazična (blago alkalna) tla i može rasti na vrlo alkalnim tlima.

Može rasti u punoj sjeni (duboka šuma), polusjeni (svijetla šuma) ili bez sjene. Preferira suho vlažno ili mokro tlo i podnosi sušu. Biljka može tolerirati izloženost moru, pa se često nalazi i na morskim hridima.

Korijenje ove biljke je otrovno za sisavce koji pasu. Biljke mogu izazvati iritacije kože i alergije kod nekih ljudi.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kew, prtisrtupljeno 26. travnja 2023.
  2. Plants For A Future, prtisrtupljeno 26. travnja 2023.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Iris foetidissima
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Iris foetidissima